Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Vrabcová-Nývltová: Škoda, že se desítka jede klasicky

Praha – Loňské léto strávené v posilovně rozhodlo o výkonnostním vzestupu běžkyně na lyžích Evy Vrabcové-Nývltové. Jedenácté místo ze skiatlonu v Soči je jasným důkazem, a to nemusí být vše. Podívejte se, jak se na Hry připravovala s činkami nebo na kolečkových bruslích (ještě v lednu!) v rodném Trutnově. Její počínání v běhu na 10 kilometrů klasickou technikou sledujte dnes v přímém přenosu zde.

Eva Vrabcová-Nývltová
zdroj: ČTK autor: Luboš Pavlíček

Výsledek ze skiatlonu řadí ve své kariéře nejvýš. "I nad Tour de Ski," řekla Vrabcová-Nývltová k závodu, v němž byla letos v celkovém hodnocení osmá. "Protože tohle je olympiáda v absolutní konkurenci, sen každého, nikdo nechyběl. Ve sprintu bych si toho tolik nepovažovala, ale na distanci jo," prohlásila. "Tour je specifická, tohle je jediný závod, kde se to má všechno předvést, a mně se to povedlo," radovala se po úspěšném závodě.

V mládí se k tréninku musela přemlouvat. Po dvou medailích na juniorském šampionátu si myslela, že to mezi dospělými půjde samo. Přechod do kategorie dospělých však nezvládla. Výraznější umístění jí až do letoška chyběla. Ve světovém poháru dobíhala ve třetí, čtvrté i páté desítce.

S českým týmem odjela před olympiádou na vysokohorskou přípravu do Lavaze, i když nechtěla. Prý se musela podvolit, třebaže její zkušenosti s tréninkem ve vyšší nadmořské výšce nejsou dobré. A ještě při tréninku v Krasné Poljaně si myslela, že je zle. "Nejezdilo se mi dobře, neudýchala jsem rychlejší trénink. Ale v závodě to najednou bylo v pohodě," řekla s úlevou.

Poprvé se na olympijských tratích představil v Turíně 2006. "První olympiáda v Turíně byl úplně jiný svět. Pro mě jako devatenáctiletou závodnici, čerstvě s medailemi z juniorského mistrovství světa, to byly zvláštní závody. Nejvíc mi v paměti utkvělo zahájení. Jít v průvodu s českou vlajkou bylo nádherné. Na to se nezapomíná do konce života," vzpomínala na své první Hry.

Průlom ve výsledcích nepřišel ani o čtyři roky později. "Ve Vancouveru mi to nesedlo, výsledky nebyly dobré. Trenér na mě při prvním běhu křičel, ať to zabalím, ale to já bych na olympiádě nikdy neudělala. Ani v žádném závodě, pokud by k tomu nebyl vážný důvod," prohlásila.

K udržení formy přes léto si osmadvacetiletá reprezentantka pomáhá oblíbenou atletikou. Běhá za Olymp Brno. "Atletiku miluju, kdybych nelyžovala, tak dělám právě ji. Celou svou přípravu jsem směřovala k téhle olympijské zimě, vlastně už od šestnácti let jsem vše plánovala k tomuhle roku. Mrzí mě, že se nejede desítka skatem, ale klasicky. Nejdůležitější po skiatlonu pro mě ale bude třicítka na konci Her," uvedla.

Je nám líto, video expirovalo.
Den s běžkyní na lyžích Evou Vrabcovou-Nývltovou


Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články