Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Viktor An získal zlato již pro druhou zemi

Soči - Závod mužů v short tracku na 1000 metrů ovládli Rusové. Vytoužené olympijské zlato pro svou novou vlast vybojoval Viktor An, jenž pod jménem An Hjon-so získal před osmi lety v Turíně tři zlaté a bronz pro Koreu. V Soči už vyjel bronz na patnáctistovce a stal se druhým mužem historie, který získal na olympijských hrách medaili pro dvě různé země. Dvě zlaté za dvě země ale dosud neměl nikdo.

An a Grigorjev potěšili ruské fanoušky zlatem a stříbrem
zdroj: REUTERS autor: Lucy Nicholson

Rodák ze Soulu, jenž dokázal jako první rychlobruslař na krátké dráze v historii triumfovat na OH čtyřikrát, dnes na druhé místo odsunul krajana Vladimira Grigorjeva, jenž je ve věku 31 let a 191 dní nejstarším olympijským medailistou v short tracku. "Osm let jsem na tuto medaili čekal. Proto jsem plakal," prohlásil osmadvacetiletý An, jenž chyběl v korejském týmu pro Vancouver a po neshodách s korejskou federací získal v roce 2011 ruské občanství. Po vítězném závodě políbil led.

Třetí dojel "zlobivý muž" shorttracku Sjinkie Knegt, který v závodě málem chyběl. Po kolizi v semifinále ho poslali do finále A až rozhodčí na základě videozáznamu.

Nizozemskému reprezentantovi přitom hrozilo, že v Soči vůbec startovat nebude po trestu za obscénní gesto v závěru štafety na lednovém ME v Drážďanech. Disciplinární komise mezinárodní federace ISU se ale nakonec spokojila s oficiálním varováním a k diskvalifikaci nesáhla.

Bez medaile tentokráte zůstali reprezentanti asijských zemí.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články