Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

V. Putin: Nejbezpečnějším místem na zemi je Soči

Asi nikdo z nás neodjížděl do Soči úplně klidný. Spíš než z případných teroristických útoků jsme ale měli obavy z přehnaných bezpečnostních opatření a častých kontrol. Po pár dnech v dějišti olympiády mohu nabídnout první dojmy a srovnávat s předešlými olympiádami.

Jan Holický
zdroj: ČT24

Systém kontroly je zde nastaven na přiměřené úrovni. Dovolím si tvrdit, že prověřování akreditovaných účastníků není tak zatěžující, jako třeba na olympiádě v Salt Lake City 2002. Pokusím se ve stručnosti popsat stav věcí.

Bezpečnostní kontroly na ZOH v Soči
zdroj: ČT sport autor: Jan Holický

Při vstupu do chráněné zóny je to stejné jako třeba na letišti před odletem. Musí se projít bezpečnostním rámem a nechat si prověřit zavazadla. Pak už jsou všichni akreditovaní v chráněném prostoru, který je intenzivně střežen. Na trase z údolí do hor jsou po obou stranách silnice po zhruba 200 metrech rozmístěny maskované mobilní vojenské bunkry. V polovině cesty do Roza Chutoru vidíme radarovou základnu. Nad horskou oblastí, kde se nacházejí olympijské vesnice a sportoviště, neustále krouží vojenské vrtulníky.

Zapečetěný autobus na ZOH v Soči
zdroj: ČT sport

Všechny autobusy rozvážející akreditované účastníky, jsou při vjezdu do chráněné zóny  prověřeny a po nástupu překontrolovaných osob jsou jejich dveře zapečetěny. Vozidlo nesmí nikde zastavit a v žádném případě nemůže nikdo vystoupit jinde než na konečné zastávce. Až tam se při otevírání dveří může pečeť porušit. Po opuštění autobusu a při cestě na sportoviště již k žádným dalším kontrolám nedochází. Jak sjezdovky a zázemí pro závodníky, tak tribuna včetně našeho komentátorského pracoviště a ostatní prostory jsou rovněž uzavřenou zónou.

Je třeba uznat, že naše obavy z přehnaných kontrol se nepotvrdily a synchronizace dopravy a systém zajištění bezpečnosti jsou pro nás příjemným překvapením.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články