Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

V dresu Kanady řádil Carter, favorit nasázel Rakousku "šestku"

Soči – Ani v druhém utkání na olympijském turnaji hokejisté Kanady nezaváhali. Po výhře nad Norskem bez problémů zdolali Rakousko, které zničili 6:0. Hlavní hvězdou utkání se stal Jeff Carter, jenž se na vítězství podílel hattrickem. Gólman Roberto Luongo si připsal po Švýcarovi Jonasi Hillerovi a Švédovi Henriku Lundqvistovi jako třetí na turnaji čisté konto.

Radost hokejistů Kanady
zdroj: ČTK/AP autor: Julio Cortez

Obhájci triumfu z Vancouveru budou v neděli bojovat s rovněž suverénním Finskem o prvenství a přímý postup do čtvrtfinále. Vysoká výhra jim dává velké naděje i na případný automatický posun mezi nejlepších osm z pozice nejlepšího týmu z druhých míst.

"Myslím, že jsme se od prvního zápasu zase o něco zlepšili. Teď jen chceme, aby tato tendence pokračovala. Je důležité vidět tento progres, protože přesně to si pro průběh turnaje přejete," prohlásil kapitán zámořského celku Sidney Crosby.

Kanaďané sice v úvodu soupeře výrazněji nepřehrávali, ale v šesté minutě se ujali vedení, když nahození Doughtyho od modré čáry prolétlo až za záda Starkbauma. Stejně jako bek Los Angeles se zapsal podruhé na turnaji mezi střelce v polovině úvodní části také Weber, který se trefil z pravého kruhu. Jeho rána po odrazu od kamery v brance rychle vylétla a sudí Jackson s Oleninem si situaci ještě ověřili u videa.

Další šance měli St. Louis a Bergeron, Rakušané v závěru úvodní části zahrozili nejdříve ránou Trattniga a po střele Michaela Raffla dokonce Luongovi pomohla tyč. V úvodu druhého dějství pykal Carter, který ale deset vteřin po svém návratu z trestné lavice zvýšil na 3:0.

Crosby ideálně uvolnil Marleaua, který trefil místo odkryté branky jen pravou tyč a střelec Los Angeles už dorážel úspěšně. Za 90 sekund po zaváhání gólmana Starkbauma skóroval Carter znovu a v 35. minutě dovršil hattrick. Že si ho připsal po třech dorážkách, mu ani v nejmenším nevadilo.

Střelec hattricku Jeff Carter:

"Beru ty góly tady bez ohledu na to, jak přijdou. Ale já byl jen na konci dobré a tvrdé práce, kterou tam odvedli moji spoluhráči v soubojích o puk a při jeho nahození na bránu."

Kanaďané zápas ovládali, přestože po faulu Floriana Iberera neproměnil Perry trestné střílení. Ve vlastním oslabení při Bennově vyloučení přidal šestý gól po individuální akci Getzlaf a Starkbauma ohrozil znovu i Carter.

Do závěrečné části se postavil do rakouské branky místo Starkbauma Lange, který přes další šance favorita puk za svá záda nepustil. Luongo díky 23 úspěšným zákrokům uhájil čistý štít, přestože se mu jej Rakušané v závěru snažili sebrat. Kanada vyrovnala nejvyšší výhru turnaje, které dosud dosáhli Američané proti Slovensku (7:1).

Rakušany čeká s Norskem boj o první body

"Bylo to pro nás těžké. Kanaďané mají skvělý tým, jsou rychlí a šikovní. Člověk se snaží vydat ze sebe to nejlepší po oněch 60 minut, ale je to pro nás příliš krátký čas. K tomu, abychom se cítili o něco lépe a zlepšovali se, by bylo potřeba více zápasů na takovéhle úrovni," zhodnotil obránce poražených Matthias Trattnig.

Rakušané se o první body v turnaji utkají s Norskem, jež rovněž ještě nebodovalo. "Jsou osm příček nad námi ve světovém žebříčku a v průběhu posledních pěti až deseti let se hodně zlepšili. Pořád ale proti nim budeme mít větší šanci než s Finy nebo Kanadou. Norové každopádně hráli s Kanaďany dobře a v defenzivě jsou lepší než my," přemítal Trattnig.

Kanada - Rakousko 6:0 (2:0, 4:0, 0:0)

Branky a nahrávky: 6. Doughty (Toews), 11. S. Weber (Perry, Getzlaf), 23. Carter (Marleau, Crosby), 25. Carter (Marleau, Pietrangelo), 35. Carter (Marleau, S. Weber), 38. Getzlaf. Rozhodčí: Jackson (USA), Olenin (Rus.) - Cameron (Kan.), Valach (SR). Vyloučení: 4:1. Bez využití. V oslabení: 1:0. Diváci: 8 969.

Kanada: Luongo - S. Weber, Keith, Vlasic, Doughty, Pietrangelo, Bouwmeester, Subban - St. Louis, Crosby, Kunitz - Perry, Getzlaf, Duchene - Nash, Toews, Marleau - Carter, Bergeron, Benn - Tavares. Trenér: Mike Babcock.

Rakousko: Starkbaum (41. Lange) - Ulmer, Pöck, Trattnig, Lakos, Altmann, R. Lukas, Unterluggauer, F. Iberer - Lebler, M. Raffl, Grabner - Setzinger, Koch, Vanek - T. Raffl, Hundertpfund, Nödl - Latusa, M. Iberer, Herburger. Trenér: Emanuel Viveiros.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články