Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

V běžecké padesátce dominovali Rusové, získali všechny medaile

Soči - Závěrečnou bežeckou disciplínu olympijských her v Soči, závod na 50 kilometrů volnou technikou, ovládli ve finiši domácí závodníci. Vyhrál Alexandr Legkov, za kterým ve finiši skončili Maxim Vylegžanin a Ilja Černousov. Ruské výpravě tím zajistili prvenství v medailovém pořadí zemí. Nejlepší z Čechů Petr Novák doběhl na 29. příčce, Lukáš Bauer byl jednatřicátý.

Ruskému triu dokázal v závěru konkurovat pouze Nor Martin Johnsrud Sundby, ale v cílové rovince jejich rychlosti nestačil. Legkov vyhrál jasně o sedm desetin sekundy, o stříbru pro Vylegžanina rozhodl fotofiniš. Sundby zaostal za třetím Černousovem o dvě desetiny. O nejlepší český výsledek se postaral Novák, který překonal 36. místo z úvodního skiatlonu, v němž zažil v 31 letech olympijskou premiéru. Na vítěze ztratil minutu a 45 sekund.

Hlavní české naději Bauerovi zřejmě poslední olympijský závod v kariéře nevyšel a zaznamenal nejhorší výsledek na Hrách od své premiéry v Naganu. "Bylo to potvrzení toho, že poslední dvě sezony se v bruslení trošku hledám. Na olympiádě jsem vsadil na jednu kartu, připravil se na klasiku," uvedl Bauer, který původně padesátku ani běžet nechtěl. "S nadsázkou řeknu, že jsem se za ten týden snažil naučit bruslit, abych to vůbec odjel," usmál se šestatřicetiletý lyžař.

"Byl to velký boj, bolelo to. Minimálně poslední dvě kola byly na morál," přiznal Bauer. "V prvním kole jsem sice do kopce tahal. Snažil jsem se aspoň trošku natáhnout tempo, aby se to roztrhalo, ale to se mi úplně nepodařilo," uznal. Trojnásobný medailista z OH se od počátku držel v čele pelotonu, odkud se vytratil po 20. kilometru, kdy se jako jediný odhodlal k výměně lyží. "Zejména na těch mokrých pasážích jsem cítil, že mi lyže tolik nejedou," vysvětlil. Nabral půlminutovou ztrátu, kterou musel dohánět.

Lukáš Bauer
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Po 30 kilometrech měnili lyže závodníci z popředí a Bauer s Novákem se ocitli znovu vpředu startovního pole na pátém respektive osmém místě se zhruba desetisekundovou ztrátou na čelo. Favorité však manko rychle smazali. V této fázi závodu se vydal do úniku Fin Matti Heikkinen a vypracoval si náskok přes 20 sekund, ale hlavní skupina vedená Legkovem se za ním pustila a deset kilometrů před cílem už byl dostižen.

V závěru se posunul dopředu do té doby nenápadně jedoucí Švýcar Dario Cologna a chystal si útok na třetí zlato v Soči. Naděje vítěze skiatlonu a klasické patnáctky zhatila necelé dva kilometry před cílem zlomená lyže. "Někdo mi přejel přes lyže. Jedna chyba a je po závodě," konstatoval. "Cítil jsem se dobře. Nebýt té nehody, na pódiu by byli jen dva Rusové."

V posledním náročném stoupání se utrhla od soupeřů ruská trojice se Sundbym a rozhodoval finiš. Do něj už přijel s menším náskokem Legkov a ve 30 letech vybojoval první olympijské zlato. Vylegžanin oplatil lídrovi Světového poháru Sundbymu porážku ze skiatlonu, v němž s ním prohrál ve finiši a Rusové následně neúspěšně protestovali proti výsledku kvůli tomu, že Nor zkřížil domácímu lyžaři dráhu.

Alexandr Legkov: "Tohle se nedá vyčíslit, je to víc než můj život. Usiloval jsem o to patnáct let. Snažil jsem se šetřit síly a držet se v čelní skupině, abych měl pod kontrolou favority. Teď jsem tak unavený, že ani nechápu, co se kolem děje."

Až osmnáctý skončil Nor Petter Northug, který vyhrál před čtyřmi roky maraton klasickou technikou a vybojoval ve Vancouveru své čtvrté zlato. Ze Soči odjel s prázdnou. Norští muži získali vedle Sundbyho bronzu ze skiatlonu už jen jednu medaili zásluhou vítězství Oly Vigena Hattestada ve sprintu.obsadily kompletní stupně vítězů.

Obsadit kompletní stupně vítězů v mužském běžeckém závodě se na olympiádě povedlo naposledy v Albertville 1992 Norům na klasické třicítce. "Takový úspěch jsem nečekal. Mám radost, že jsme potěšili fanoušky," uvedl Vylegžanin. S celkovým vystoupením Rusů v běžeckých závodech však nebyla šéftrenérka Jelena Vjalbeová spokojena. "Medailový plán jsme nesplnili. Ve sprintech to mělo vypadat úplně jinak," řekla někdejší lyžařská hvězda.

Výsledky běhu na lyžích na ZOH v Soči:

Muži - 50 km volně s hromadným startem: 1. Legkov 1:46:55,2, 2. Vylegžanin -0,7, 3. Černousov (všichni Rus.) -0,8, 4. Sundby (Nor.) -1,0, 5. Dolidovič (Běl.) -14,3, 6. Duvillard (Fr.) -14,9, 7. Södergren -17,8, 8. Richardsson -24,4, 9. Olsson (všichni Švéd.) -32,1, 10. Niskanen (Fin.) -32,3, ...29. Novák -1:45,8, 31. Bauer -1:56,1, 37. Jakš -3:05,3, 52. Magál -9:33,5.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články