Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Trenér Rybář má tři medaile. Dnes to Gabča prodala, jásal

Soči - Trenér Ondřej Rybář byl celou olympiádu jako na trní. Místo toho, aby si gratuloval, že má v týmu dva olympijské medailisty Jaroslava Soukupa a Ondřeje Moravce, stresovalo ho, že jeho další svěřenkyně Gabriela Soukalová skončila dvakrát těsně pod stupni vítězů. Nakonec se dočkal, biatlonistka při své poslední šanci v individuálním závodu dosáhla na stříbro. "Gabča tady předvádí super výkony a medaili si ohromně zaslouží," řekl Rybář.

Ondřej Rybář
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Když Soukalová odjela trestné kolo za jednu nepřesnou ránu v poslední položce vestoje, prohlásil: "Tak jestli tohle nedopadne, tak už nevěřím ničemu." Jela na druhém místě a měla náskok.

Zbývalo poslední stoupání. "Neříkám to nikdy před cílem, ale to by snad mohlo dopadnout," pronesl na střelnici Rybář. Jeho tep se uklidňoval. "Před chvílí jsem tedy rozhodně nebyl klidový. Ještě nemám žádného osobního kardiologa, ale asi ho brzo budu potřebovat," usmíval se.

Ondřej Rybář je neúspěšnějším koučem české biatlonové historie. Během deseti dnů má tři olympijské medailisty. "Mámo, táto, dobrého trenéra jste mi vychovali," poděkovala rodičům Gabriela Soukalová po zisku stříbrné medaile. Rybář je totiž rodinným přítelem Soukalových. Když se kdysi hlásil na sportovní gymnázium, v přijímací komisi seděla Gabriela Soukalová, maminka jeho dnešní svěřenkyně. "Z toho kluka jednou něco bude," řekla si tehdy. A když se Rybář před odchodem na vysokou školu rozhodl opustit biatlonové tratě jako závodník a věnovat se trenéřině, pomáhal mu Karel Soukal, bývalý skokan na lyžích a kouč.

Do cíle chyběl zhruba kilometr a česká biatlonistka se za povzbuzování servismanů na trati pomalu soukala do posledního kopce. "Hrozně těžký, myslela jsem, že už nezvednu nohu," popisovala náročný úsek Soukalová. Když ale vyjela na nejvyšší bod, v týmové vysílačce se ozvalo z Rybářových úst: "Gabča si jede pro stříbro!" Ozvěna přišla hned: "Je to doma!" Rybář nezůstal v klidu. "Je to tady, třetí medaile!" sdílel radost s ostatními.

Kdyby bylo slyšet, jak mu spadl kámen ze srdce, byla by to prý obrovská rána. "Bylo to daleko horší než před prvním závodem, kdy se neví, co bude, ale teď jsem věděl, že na to měla. A byla to poslední šance," prohlásil kouč. 

Ondřej Rybář: "U Gabči to bylo jen o hlavě. A já jí v tom už tady ze střelnice moc pomoct nemůžu. O to víc jsem byl nervóznější. Ale zastřílela dobře, hlavu měla připravenou, zvládla to jako zkušený profík. Jsem rád, že to tady nebylo o jednom závodníkovi. Ke klukům se přidala i Gabča, to ukazuje ohromnou sílu českého biatlonu."

V trenérovi přitom hrklo, když Soukalová na poslední položce netrefila hned první pokus. "To byla špatná rána," uznal Rybář. Pak se už jen modlil, aby se biatlonistka srovnala. "Musela se oprostit od toho, že vedle minula Domračevová a že má první místo na dohled. Naštěstí se srovnala, i ty ostatní položky odstřílela v rytmu," chválil.

Kdyby mu někdo řekl před olympiádou, že tým přiveze tři medaile v individuálních závodech, nevěřil by. "Je to senzace. Navíc to jsou tři různí lidé," upozornil. "Jsem spokojený a už klidný. Gabča na to měla, i v tréninku střílela skvěle, běhala fantasticky. Dnes to prodala," řekl s úlevou.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlon: 12,5km závod s hromadným startem - ženy
Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články