Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Taháky 23.2.: Bauerův poslední olympijský závod, hokejové finále a zakončení

Soči - Na poslední olympijský závod v bohaté kariéře se chystá Lukáš Bauer. Lyžařský maraton není jeho nejoblíbenější disciplínou, pod pěti kruhy ho zajel nejlépe v Salt Lake City před dvanácti lety, kdy doběhl osmý. Závěrečný den Her ozdobí již tradičně hokejové finále mezi Švédskem a Kanadou, krátce po sedmnácté hodině pak oheň v Soči pohasne a symbolickou štafetu převezme jihokorejský Pchjongčchang.

Na olympijskou padesátku volnou technikou s hromadným startem se jako na vrchol kariéry pečlivě chystá "laufař" Petr Novák. Před světovým pohárem dává přednost dálkovým běhům a v nich září. V Livignu prohrál jen s Norem Petterem Northugem, na Dolomitenlaufu byl nejrychlejší. Délka závodu mu vadit nebude, horší to bude asi s profilem trati, který je v Krasné Poljaně výrazně těžší než v seriálu dálkových běhů.

Kanada je krok od obhajoby

Ve finále se střetnout reprezentace, které se na posledních olympiádách postavily na hokejový trůn - Švédové v Turíně, Kanada ve Vancouveru. Sami Kanaďané připouštějí, že cítí tlak a očekávání. "Je to ale něco, co si vytváříte sami na sebe. Máme tu velkou příležitost a ten tlak pouze znamená, že máte šanci něco vyhrát. Kdybyste ji neměli, nebyl by ani žádný tlak," prohlásil jejich kouč Mike Babcock. A dobře ví, jak silného protivníka proti sobě Kanaďané v neděli budou mít. "Oni jsou opravdu nebezpeční. Prošli turnajem přes dobré týmy, takže musí jít o opravdu výborné mužstvo. Jsou skvěle organizovaní, hrají tvrdě a jejich hra je postavená na celém týmu, vlastní ego tam nemá prostor," ocenil Babcock.

Sidney Crosby:

"Oni umějí být doopravdy velmi trpěliví. Hrají dobře do obrany a spousta jejich útoků vychází právě z dobře hrající defenzivy."

Švédové jsou odhodlaní dotáhnout svou jízdu až do konce. "Vždy jsme toužili po zlatu. Chybí nám poslední krok a máme dost dobrý tým na to, abychom ho zvládli. Víme, že nás čeká těžký soupeř, ale myslím, že můžeme vyhrát," prohlásil trenér Švédů Pär Marts.

Zásadní podle něho bude, aby se jeho svěřenci drželi své hry a zápasového plánu. "Nemůžeme hrát jako náš soupeř nebo jako nějaký jiný tým. Pokud se o to budeme pokoušet, tak prohrajeme," varoval Marts. "Musíme hrát samozřejmě rovněž fyzický hokej s hrou do těla, ale je třeba se soustředit hlavně na naši ofenzivu a defenzivu. Když budou hrát tvrdě, určitě jim nebudeme uhýbat a schovávat se," ujistil kouč.

Důležité prý bude i zůstat až do poslední vteřiny nohama na zemi. "Je potřeba, aby hráči chápali, že ještě nemáme splněno. Ještě pořád máme z té hory něco před sebou a nelze už hledět na její vrchol. Potřebujete se jen soustředit na každý další krůček nahoru. O tom to celé je," dodal Marts.

Program na neděli:

8:00 Běh na lyžích - 50 km volně s hromadným startem muži (Bauer, Novák, Jakš, Magál).

10:30 Boby - čtyřboby muži 3. a 4. jízda (Česko).

13:00 Hokej - muži: finále.

17:14 Slavnostní zakončení her.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články