Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Taháky 19. 2.: Další medaile na cestě? Chystá se Sáblíková i smíšená štafeta

Soči – Šest medailí již získali na Hrách v Soči a vyrovnali tak historický rekord české i československé výpravy na zimních olympijských hrách. Medailovým hodům však zdaleka nemusí být konec. Na start závodu na 5 000 metrů – své parádní disciplíny – se postaví obhájkyně zlata z Vancouveru Martina Sáblíková. Sbírku cenných kovů může rozšířit dosud brilantní výprava biatlonistů, kterou čeká smíšená štafeta. O přední příčky by měla bojovat i snowboardistka Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu. Přímé přenosy všech závodů sledujte zde.

Radost Gabriely Soukalové na stupních vítězů
zdroj: ČTK/AP autor: Lee Jin-man

Čeští biatlonisté na Hrách v Soči září. Donedávna čekal český biatlon na první olympijskou medaili, nyní už má na kontě čtyři. Ondřej Moravec, Jaroslav Soukup a Gabriela Soukalová v Soči vybojovali dvě stříbra a dva bronzy, medailovým žním však nemusí být konec. Na programu je smíšená štafeta a vzhledem k výkonům českých reprezentantů v dosavadních závodech budou i ve štafetě patřit k hlavním favoritům.

Vždyť čtveřice Veronika Vítková, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec získala loni na domácí trati v Novém Městě na Moravě bronz na mistrovství světa a v Soči prokazují všichni včetně Vítkové výbornou formu. Podobně vyrovnané týmy mají na Hrách jen Norsko, Francie a Rusko.

Češi vyrazí na trať v Soči se startovním číslem jedna. "Asi budeme patřit k favoritům, ale nesmíme se k tomu upínat. Určitě ale o tu medaili budeme bojovat," řekla Vítková. Ta je jako jediná z elitního českého kvarteta zatím v Soči bez cenného kovu. "Teď to budeme dělat pro Verču, snaha bude," prohlásil po závodě s hromadným startem Soukup. 

"Bude to ohromně těžké, protože kluci se dnes (v závodě s hromadným startem) v těchto podmínkách museli dost vydat. Je tu víc národů, které si dělají nárok na medaile. Buďme vděční za ty medaile, co máme, a za to, co se tady podařilo," řekl trenér Ondřej Rybář. Češi ve smíšené štafetě dominovali i ve světovém poháru v Östersundu na konci listopadu. Tehdy čtveřice, v níž Jaroslava Soukupa nahradil Zdeněk Vítek, zvítězila před Norskem a Ukrajinou. Ve smíšené štafetě čeká na muže 7,5 km, ženy běží na trati dlouhé 6 km.

15:30 Biatlon - smíšená štafeta 

Sáblíková a její parádní disciplína

Martina Sáblíková už v Soči vybojovala stříbro na třech kilometrech, 5 000 metrů je ale nejsilnější disciplínou české reprezentantky a cokoliv jiného než vítězství by bylo zklamáním. Na nejdelší trati Sáblíková od roku 2007 při velkých závodech neprohrála. Získala šest titulů mistryně světa za sebou, vyhrála osm závodů světového poháru, triumfovala i na Hrách ve Vancouveru a v Salt Lake City vytvořila světový rekord.

"Nebude to jednoduché, ale pro vítězství udělám vše," uvedla šestadvacetiletá rychlobruslařka, která může získat třetí olympijské zlato v kariéře a celkově pátou medaili z Her. Za sedm sezon na této trati prohrála ve světovém poháru jen dvakrát, a to nejspíš jen kvůli zdravotním problémům, které ji provázely. V listopadu 2008 v Moskvě ji porazila Němka Claudia Pechsteinová a o dva roky později v Hamaru její krajanka Stephanie Beckertová, která je sice v Soči, ale v této sezoně se jí vůbec nedaří.

Svěřenkyně trenéra Petra Nováka se roli favoritky nebrání, nahrává jí i fakt, že je zdravotně v pořádku. Po trojce sice měla menší problémy s tříslem, ale už několik dní trénuje bez omezení. S blížícím se startem cítí nervozitu. "Já jsem nervózní pořád, prakticky jsem se toho nezbavila. Nejlepším lékem je spánek. Pokud tedy zaberu. Tady ale zatím spím dobře," pousmála se Sáblíková.

V závodě ji čeká přímý souboj s nizozemskou hvězdou Ireen Wüstovou, která ji jako jediná porazila před týdnem na tříkilometrové trati a v Soči už vybojovala i dvě stříbra. Losování rozhodlo o tom, že poslední osmou dvojici vytvoří německá veteránka Claudia Pechsteinová z Německa a další nizozemská reprezentantka Yvonne Nautaová. 

14:30 Rychlobruslení - 5 000 m ženy 

Další snowboardová naděje

Po Šárce Pančochové a Evě Samkové vstoupí do boje i třetí česká snowboardová naděje Ester Ledecká. Na Hrách čeká osmnáctiletou Ledeckou nejdříve závod v paralelním obřím slalomu, v sobotu pak v paralelním slalomu. V obou disciplínách bude patřit mezi adeptky na medaili, byť sama brzdí optimismus a spokojila by se prý s umístěním do desítky.

Zatím Ledecké počasí moc nepřálo. V Krasné Poljaně je teplo a mlha, podmínky velmi vzdálené ideálu. Zatím ani neměla možnost ozkoušet si sjezdovku pro závod, kratší trať v areálu Roza Chutor by však měla české snowboardistce vyhovovat. "Kopec je krásný. Oproti svěťáku posunuli start na obřák i slalom níž, tak snad si to co nejdřív vyzkouším. Pojede se rovnou z prudkého kopce," uvedla.

Kariéru Ledecká rozjela naplno v minulé sezoně, kdy se poprvé dostala do desítky ve světovém poháru a hlavně v obou disciplínách vyhrála juniorské mistrovství světa. Její talent se naplno rozzářil v aktuální sezoně, kterou zahájila dvěma vítězstvími v Severoamerickém poháru, dvakrát byla na stupních vítězů ve světovém poháru v Bad Gasteinu a ve slovinské Rogle vybojovala v paralelním slalomu premiérový triumf v elitním seriálu.

V celkovém hodnocení Světového poháru v paralelních závodech skončila druhá za Švýcarkou Patrizií Kummerovou, která bude hlavní favoritkou v Soči. Dalšími soupeřkami Ledecké budou specialistka na obří slalom Tomoka Takeučiová z Japonska či dvojice Rakušanek Julia Dujmovitsová a Marion Kreinerová. Po kvalifikaci se rozřadí snowboardistky podle časů na dvojice a následuje vyřazovací část. Společně se ženami budou ve stejné dny závodit i muži.

6:15 kvalifikace - paralelní obří slalom ženy

10:00 vyřazovací část - paralelní obří slalom ženy 

11:31 finále - paralelní obří slalom ženy 

11:35 finále - paralelní obří slalom muži 

Led opanují krasobruslařky

Krasobruslařka Elizaveta Ukolová absolvuje krátký program s cílem dostat se mezi 24 žen, které pojedou ve čtvrtek volné jízdy. Hlavními aktérkami budou korejská obhájkyně zlata a dvojnásobná mistryně světa Kim Ju-na a patnáctiletá domácí hvězdička Julia Lipnická, která nadchla krasobruslařský svět skvělou jízdou v úvodní soutěži družstev. Česká republika bude mít zastoupení i v lyžařských sprintech dvojic a v obřím slalomu mužů. 

PROGRAM na středu (finále a kvalifikace s českou účastí):

6:15 Snowboarding - paralelní obří slalom ženy - kvalifikace (Ledecká),

8:00 Sjezdové lyžování - obří slalom muži - 1. kolo (Bank, Krýzl, Vráblík),

10:15 sprint dvojic klasicky ženy - semifinále (Grohová, Nováková),

11:06 sprint dvojic klasicky muži - semifinále (Razým, Jakš),

11:30 Sjezdové lyžování - obří slalom muži - 2. kolo,

10:00 Snowboarding - paralelní obří slalom ženy - vyřazovací část (Ledecká)

11:31 Snowboarding - paralelní obří slalom ženy - finále,

11:35 Snowboarding - paralelní obří slalom muži - finále,

12:45 sprint dvojic klasicky ženy - finále,

13:15 sprint dvojic klasicky muži - finále,

14:30 Rychlobruslení - 5 000 m ženy (Sáblíková),

15:30 Biatlon - smíšená štafeta (ČR),

16:00 Krasobruslení - ženy krátký program (Ukolová)

17:15 Boby - dvojboby ženy - 3. a 4. jízda.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články