Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Taháky 16. 2.: Samková jde do boje, biatlonisté mohou přidat další medaili

Soči – Česko se těší na další medaili. V neděli po ránu se ze svahu spustí snowboardcrossařky a na startu nebude chybět ani Eva Samková. Dvacetiletá snowboardistka letos ovládla dva závody světového poháru a věří si i v Soči. "Kdybych byla na bedně, tak by to bylo skvělé. Není to nic nesplnitelného," říká sebevědomě česká snowboardcrossařka. Medailovou sbírku mohou rozšířit biatlonisté Jaroslav Soukup a Ondřej Moravec, kteří se oba probojovali do závodu s hromadným startem. Přímé přenosy všech závodů můžete sledovat zde.

Slavící Eva Samková
zdroj: AP autor: Matthias Schrader

Dvacetiletá Eva Samková je trojnásobnou mistryní světa mezi juniory. V této sezoně vyhrála dva závody světového poháru a na prestižních X-Games byla druhá. "Jdeme na výhru. Víme, že jezdí ze všech nejlíp. Může se stát cokoliv, ale měla by vyhrát," věří kouč Jakub Flejšar.

V tréninkových jízdách v Soči se ale Samkové příliš nedařilo. "Že jí to nešlo, je její hlavou. Je zvyklá být nejlepší ze všech, najednou dvakrát někde spadla a nakrkla se sama na sebe," vysvětlil. "Štve mě, že mi to nejde," potvrdila Samková. Olympijská trať se ale jinak české sbnowboardistce celkem zamlouvá. "Je náročnější, ale kreativní. Je to pěkná trať. Je právem na olympiádě, není to ostuda," uznala Samková.

Stejně jako celou sezonu chce i v Soči Samková zvítězit. "Když je sezona dobrá, tak to chce jezdit pořád stejně," řekla. Loni při závodu Světového poháru vyhrála v Extrem parku v Roza Chutor kvalifikaci, pak ale v závodu upadla. "Běžkyně to mají jiné, musí načasovat formu. Tady jde o psychickou pohodu, neřešit, že to je olympijský závod," prohlásila. Prý to umí. "Vadí mi moje špatné ježdění, ne závod," poznamenala.

Na X-Games v Aspenu prohrála jen s fenomenální trojnásobnou mistryní světa Američankou Lindsey Jacobellisovou. Ta měla blízko k olympijskému triumfu už v Turíně, ale těsně před cílem s vědomím velkého náskoku udělala oslavný trik a upadla. Ve Vancouveru byla diskvalifikována, teď chce konečně zlato.

Jednou z mála závodnic, které jí to mohou překazit, je Samková. Dvacetiletá snowboardistka z Vrchlabí vyhrála v této sezoně v rakouském Montafonu i v Andoře, mezitím léčila pochroumané koleno. Nejspíš jen kvůli tomu je v celkovém pořadí SP až třetí za Kanaďankou Dominique Maltaisovou a Jacobellisovou. V sobotu do Soči odletí další snowboardová naděje Ester Ledecká, kterou čekají oba paralelní slalomy až v příštím týdnu. 

8:00 Snowboardcross ženy - kvalifikace 

10:45 snowboardcross ženy - finále

Biatlonisté mohou rozšířit medailovou sbírku

Dvojnásobné zastoupení budou mít čeští biatlonisté v mimořádně divácky atraktivním závodě na 15 kilometrů s hromadným startem. Do něj se kvalifikovalo třicet nejlepších v redukovaném pořadí Světového poháru, což splnil jen Ondřej Moravec. Díky bronzu v úvodním sprintu si však právo startu vybojoval i Jaroslav Soukup.

Závod s hromadným startem se v této sezoně jel ve Světovém poháru jen jednou a Moravec byl v Oberhofu po dvou chybách na první střelbě pátý. Vyhrál lídr Světového poháru Francouz Martin Fourcade, což ho staví do role velkého kandidáta na třetí olympijské zlato. I Moravec se však v biatlonovém pelotonu umí dobře orientovat, právě v této disciplíně slavil svůj zatím jediný triumf ve Světovém poháru. Loni v Oslu vyhrál po velké bitvě s Fourcadem.

16:00 Biatlon - závod s hromadným startem 15 km muži 

Patnáctistovka bez Sáblíkové 

Už dvě desátá místa vybojovala v Soči rychlobruslařka Karolína Erbanová a v závodě na 1 500 metrů může přidat další umístění na předních příčkách. Bronzovou medaili k nelibosti mnoha českých fanoušků však na "patnáctistovce" nebude obhajovat Martina Sáblíková, která se rozhodla koncentrovat síly na svou parádní disciplínu 5 000 m.

"Dohodli jsme se na tom spolu s Petrem. Řekli jsme si, že se budeme soustředit na pětku," řekla Sáblíková. Přiznala, že po prvním startu v Soči měla menší problémy s třísly. "Bavili jsme se o tom několik dní. Ve středu večer jsme se ale dohodli, že mě do toho Petr nutit nebude," uvedla.

15:00 Rychlobruslení - 1 500 m ženy 

Super-G s Bankem

V pátek byl blízko medaili ve své parádní disciplíně superkombinaci, v super-G však Ondřej Bank k favoritům nepatří. V závodě se představí i další čeští reprezentanti Kryštof Krýzl a Martin Vráblík. Hlavními adepty na zisk medailí budou krom vedoucího muže světového poháru v této disciplíně Marcela Hirschera, Aksel Lund Svindal či Alexis Pinturault.

PROGRAM na neděli:

7:00 Sjezdové lyžování - super-G muži (Bank, Krýzl, Vráblík),

8:00 Snowboarding - snowboardcross ženy - kvalifikace (Samková),

10:45 snowboardcross ženy - finále,

11:00 Běh na lyžích - štafeta 4x10 km muži (ČR),

15:00 Rychlobruslení - 1 500 m ženy (Erbanová),

16:00 Biatlon - závod s hromadným startem 15 km muži (Moravec, Soukup),

17:15 dvojboby muži - 1. a 2. jízda (Vrba, Vacek)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články