Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Rakousko

Taháky 13.2.: Biatlonisty čeká oblíbená disciplína, do akce jdou Březina s Vernerem

Soči – Dva závody, dvě medaile, to je dosavadní bilance českých biatlonistů v Soči. Stříbrného Ondřeje Moravce, bronzového Jaroslava Soukupa a Michala Šlesingra však jejich nejsilnější disciplína na Hrách teprve čeká, a to vytrvalostní závod na 20 kilometrů. Na nejoblíbenější trať se chystá i rychlobruslařka Karolína Erbanová, která se představí na kilometru. Krasobruslaři zahájí svoji soutěž krátkým programem. Na startu budou i Tomáš Verner a Michal Březina.

Ondřej Moravec
zdroj: ČTK/ITAR-TASS autor: Krasilnikov Stanislav

Moravec svoje kvality ve vytrvalostním závodě nejlépe ukázal na loňském světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě, kde sahal po zlatu, ale chyba v poslední střelecké položce ho odsoudila na konečné čtvrté místo. "Samozřejmě bude záležet, jak se zastřílí," podotkl Moravec, který z třiceti ran v Soči ani jednou neminul terč.

Na dvacetikilometrové trati se daří tradičně i dalším Čechům. Soukup předloni vybojoval na nejdelší distanci na světovém šampionátu třetí místo, stejně si vedl Michal Šlesingr o pět let dříve.

Výhodou Moravce i Soukupa bude kromě oblíbené trati i fakt, že již v Soči každý jednu medaili získali, a mohou tak jet s mnohem větším klidem. "Už si to budeme užívat, protože zčásti máme splněno," shodli se oba medailisté, již by se dalšímu cennému kovu nebránili. "Sestřičku ke stříbru bych rád přidal. Ještě čtyři závody, takže prostor je," smál se Moravec.

Kromě zmíněné trojice by se na startu měl objevit i Michal Krčmář, který pravděpodobně nahradí Tomáše Krupčíka.

Čeští krasobruslaři by rádi vylepšili umístění z Vancouveru

Z dvojice českých krasobruslařů je na tom v této sezoně lépe Březina, jemuž těsně unikl na bronz na mistrovství Evropy v Budapešti. V Soči je však podstatně větší konkurence, a tak by úspěchem bylo i sebemenší vylepšení desátého místa z Vancouveru.

Zlepšit umístění z posledních Her chce i Tomáš Verner, kterému se v Kanadě vůbec nedařilo a skončil devatenáctý.

Čtvrteční program na zimních olympijských hrách:

7:15 Akrobatické lyžování - slopestyle muži - kvalifikace (Skála),
10:30 Akrobatické lyžování - slopestyle muži - finále,
11:00 Běh na lyžích - 10 km klasicky ženy (Vrabcová-Nývltová, Moravcová),
11:27 Rychlobruslení na krátké dráze - 1 000 m muži,
13:07 Rychlobruslení na krátké dráze - 500 m ženy,
15:00 Biatlon - vytrvalostní závod 20 km muži (Moravec, Krčmář, Soukup, Šlesingr),
15:00 Rychlobruslení - 1 000 m ženy (Erbanová),
16:00 Krasobruslení - muži krátký program (Březina, Verner).
17:15 Saně družstva (ČR).

Favoritem je trojnásobný mistr světa Kanaďan Patrick Chan, ale v soutěži družstev ho jasně porazil ruský veterán Jevgenij Pljuščenko, který usiluje o individuální medaili na čtvrtých hrách po sobě. Zlatou za družstva už v Soči získal. Velké ambice však má i mistr Evropy Javier Fernández, který může získat pro Španělsko vůbec první krasobruslařskou medaili na olympiádě.

Erbanová chce na kilometru zazářit

Erbanovovou po dobrém výsledku na pětistovce, kde skončila na solidním desátém místě, čeká její oblíbený kilometr, na kterém by chtěla zamířit ještě výš. Při loňské generálce byla v Soči na MS pátá a trenér Petr Novák dokonce naznačoval, že by z toho mohl být útok na medaili.

Karolína Erbanová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Jednadvacetiletá rychlobruslařka svoje ambice však jako tradičně prozradit nechtěla. "Určitě chci být lepší než na pětistovce. Nenechám jim to zadarmo, budu se prát jak lev. Je to přece má papírově nejlepší disciplína," řekla Erbanová, jež si uvědomuje, že k tomu, aby uspěla, musí zajet technicky stoprocentní jízdu. "Stejně jako na pětistovce musí být každý krok naplno, ale je to delší a člověk už musí bruslit technicky, ne jen se odrážet a spěchat. Když nejedu technicky, druhé kolo umřu, to se mi už párkrát stalo. Kilák je více o technice," podotkla.

Na kilometru v této sezoně vládnou Američanky, Heather Richardsonová a Brittany Boweová nikoho jiného na nejvyšší stupeň nepustily. Ale domácí publikum bude jistě velkou podporou pro mistryni světa Olgu Fatkulinovou a šanci má i vítězka trojky Ireen Wüstová z Nizozemska.

Nývltovou se představí na desítce, premiéra čeká štafetu sáňkařů

Běžkyně čeká klasická desítka, v níž se Eva Nývltová-Vrabcová v této sezoně blýskla sedmým místem v Lenzerheide. Češi se ve čtvrtek představí i ve dvou novinkách olympijského programu. Akrobat Marek Skála nastoupí v lyžařském slopestylu a sáňkaři budou jedním z třinácti družstev při olympijské premiéře kolektivního závodu.

V sáňkařské štafetě si její členové nepředávají kolík, ale úder rukou o desku nad cílem otvírá nahoře startovní dvířka pro dalšího člena týmu. Cokoli jiného než vítězství Němců by bylo velkým překvapením. Vždyť vyhráli všechny světové šampionáty od roku 2008, kdy byly štafety zavedeny, a také v Soči zatím těžko hledají soupeře.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články