Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sympatická a nakažlivá přirozenost

Pohyboval jsem se včera v okolí studia České televize v době, kdy tam mířila a pak poskytla celkem čtyři rozhovory čerstvá olympijská vítězka Eva Samková. Chvilku předtím jsme s několika kolegy různých profesí z našeho televizního štábu sledovali medailový ceremoniál. Zatímco Eva se položila do zpěvu hymny a zvládla nápor té velké chvíle bez pláče, tak mnozí lidé v mém okolí, do kterých bych to neřekl, nenápadně utírali nějakou tu slzu.

Pavel Čapek
zdroj: ČT24/J. Hodík autor: V. Rejl

Domluvili jsme se, že až Nejrychlejší holka vesmíru vstoupí do místnosti před studiem, tak povstaneme a sborově ji zatleskáme. Jenže ona se objevila trochu později, když jsme byli různě rozptýlení, a tak na tuhle speciální děkovačku došlo až před jejím odchodem.

Přirozenost a spontánnost rodačky z Vrchlabí je nepřehlédnutelná. Když mezi rozhovory sledovala reportáž, kterak její rodina prožívala doma její zlatý závod, létaly z ní hlášky typu: "Jééé, ségra se na to i učesala a hele, oni tam byli i Skálovi a máma mluví do televize, to je teda hustý." Pak se trochu podivovala tomu, že má jen sama s mikrofonem odpovídat na dotazy z Olympijského parku na Letenské pláni, ale vše zvládala s úsměvem, mladickou energií a neuvěřitelnou lidskou normálností.

Říkal jsem jí, že je to teprve začátek, že olympijské zlato z ní udělalo aktuálně strašně žádanou osobu a že si asi nedokáže představit, co všechno ji čeká a hned tak to nepomine… Když pak člověk poslouchá jednoho z jejích trenérů Marka Jelínka, který dělává kromě jiného kaskadéra, aby uživil rodinu a mohl si dovolit objíždět s Evou její závody a věnovat se jí, a jak je složité shánět peníze, kterých je stejně málo na dokonalé zázemí a přípravu, zjistí dvě věci.

Za prvé, že je snowboardcrossové prostředí v porovnání s takzvaně velkými sporty hodně skromné a kamarádské a že to olympijské zlato je svým způsobem malý zázrak… Tak držme Evě palce, ať zůstane i po zlatém úspěchu pořád stejná, ať získá její tým lepší podmínky pro práci a ať ji její sport ještě dlouho baví a naplňuje. Ve dvaceti má ještě leccos před sebou, vždyť jedné z jejích medailových soupeřek je 34 let…

Hlavní zprávy

Nejčtenější články