Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Švýcaři se trápili s Lotyši, nakonec se štěstím vyhráli

Soči - Hokejisté Švýcarska vstoupili do olympijského turnaje těsnou výhrou nad Lotyšskem 1:0. Poražený finalista z posledního světového šampionátu v utkání základní skupiny C, v níž je také český tým, musel o tři body hodně bojovat. Lotyši drželi díky brankáři Edgarsi Masalskisovi dlouho bezbrankový stav, který zlomil až v čase 59:52 šťastným gólem Simon Moser. Čisté konto vychytal Jonas Hiller.

Švýcarský brankář Hiller obklopený spoluhráči před zápasem s Lotyšskem
zdroj: REUTERS autor: Jim Young

Švýcaři byli podle očekávání o něco aktivnějším týmem, jenže pozorně bránící soupeř je do větších šancí nepouštěl a zvládl i první oslabení zápasu, když musel na trestnou lavici Indrašis. Ve 12. minutě minul ve slibné příležitosti při přečíslení Ambühl, chvilku nato vychytal Niederreitera v další přesilovce Švýcarska Masalskis a proti strážci lotyšské branky neuspěl ani tváří v tvář Hollenstein.

Podobný průběh měla i druhá dvacetiminutovka, v jejímž úvodu musel poprvé v utkání do čtyř i tým senzačního držitele stříbra z loňského MS. Poté, co bylo Švýcarsko v plném počtu, mohl otevřít skóre po brejku dvou na jednoho Brunner, Masalskis byl znovu proti. V 35. minutě si na něm vylámal zuby také Bodenmann.

Třetí část zahájili Švýcaři náporem a možností Cuntiho, Masalskisova lapačka ovšem byla dostatečně rychlá. Svůj tým poté trochu přibrzdil faulující Vauclair. V 52. minutě Švýcarům hodně zatrnulo, když Keninš zakončoval bekhendem do odkryté branky, ale mezi tyče kotouč vtěsnat nedokázal. Následně se znovu vyznamenal Masalskis, a když už se zdálo, že základní hrací doba gól nepřinese, skončilo za zády lotyšského gólmana Moserovo nahození, nešťastně sražené do vlastní sítě obráncem Pujacsem.

Lotyšsko - Švýcarsko 0:1 (0:0, 0:0, 0:1)Branka a nahrávka: 60. Moser (Streit). Rozhodčí: Brüggemann (Něm.), Meier (USA) - Amell (Kan.), Suominen. Vyloučení: 5:3. Bez využití. Diváci: 5 116.

Lotyšsko: Masalskis - Rekis, Ozolinš, Kulda, Bartulis, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs - Sprukts, Darzinš, M. Redlihs - Vasiljevs, Karsums, Daugavinš - Girgensons, Indrašis, Keninš - Štals, Cipulis, Pavlovs. Trenér: Ted Nolan.

Švýcarsko: Hiller - Streit, Diaz, Weber, Josi, Vauclair, Seger, Blindenbacher - Niederreiter, Plüss, Moser - Ambühl, Suri, Bieber - Wick, Romy, Brunner - Bodenmann, Cunti, Hollenstein - Gardner. Trenér: Sean Simpson.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články