Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Česko - Arménie

Svendsen nedopřál Björndalenovi překonání Dählieho zlatého rekordu

Soči - Měl udělat zlatou tečku za olympijskou kariérou nejúspěšnějšího sportovce v historii zimních her. Björndalenův nástupce Emil Hegle Svendsen však selhal. Špatnou závěrečnou střelbou připravil Nory o vítězství ve štafetě a legendární biatlonista Ole Einar Björndalen čtrnáctou medaili a rekordní devátou zlatou do své sbírky nepřidal. "Jsme zklamaní jako celý tým," řekl čtyřicetiletý Björndalen. "Chtěli jsme medaili, nebo i vyhrát. Ale to se může stát každému. I nejlepšímu z nás, Emilovi," omlouval Svendsenův výbuch.

Ani tři náboje na dobití Svendsenovi nestačily a na trestném okruhu šance Norů pohřbil. Přitom závod měli rozběhnutý výborně, bratři Böeové a Björndalen svůj úkol splnili.

Všechny "velké" štafety za poslední roky přitom Norové zvládli bravurně. Vyhráli pod pěti kruhy ve Vancouveru a pak pokaždé na mistrovství světa, i loni v Novém Městě na Moravě. "Měli jsme sen, že budeme znovu na pódiu. Nevyšlo to, mrzí nás to. Emil z toho byl zklamaný nejvíce, prožil si těžkou chvilku," řekl Björndalen.

Když posílal Svendsena na poslední úsek, Norové vedli. Na závěrečnou položku už přijížděla společně čtyřčlenná skupinka. Domácí Anton Šipulin vybojoval pro Rusko zlato, Simon Schempp pro Německo stříbro a Dominik Landertinger pro Rakousko bronz.

Emil Hegle Svendsen:

"Je to jen a jen moje vina. Nemám pro to vysvětlení. Ten poslední terč mi prostě ne a ne spadnout."

Než došlo na závěrečnou štafetu, byl přitom Svendsen v předchozích dvou závodech neomylný. Zlato bral v závodu s hromadným startem i v mixu. Tam s Björndalenem slavili společný triumf.

Björndalen v kavkazských horách uzavřel po 20 letech svoji olympijskou bilanci s osmi zlaty (z úvodního sprintu a smíšené štafety v Soči), čtyřmi stříbry a jedním bronzem. Tím překonal dosavadního rekordmana běžce na lyžích Björna Dählieho, který žádnou bronzovou medaili nezískal. Rekordní deváté zlato už ale Björndalen do své sbírky nepřidá.

"V Soči to dopadlo líp, než jsem si před olympiádou představoval. Byla to skvělá kariéra, jsem spokojený" uzavřel biatlonista, jenž má také 39 medailí z mistrovství světa či šest křišťálových glóbů ze světových pohárů.

Björndalenova olympijská sbírka

Nagano 1998:
zlato (sprint), stříbro (štafeta)

Salt Lake City 2002:
4x zlato (sprint, vytrvalostní a stíhací závod, štafeta)

Turín 2006:
2x stříbro (vytrvalostní a stíhací závod), bronz (závod s hromadným startem)

Vancouver 2010:
zlato (štafeta), stříbro (vytrvalostní závod)

Soči 2014:
2x zlato (sprint, smíšená štafeta)

Zdroj
ČTK, Wikipedia

Hlavní zprávy

Nejčtenější články