Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Urban Challenge Praha

Švédové jsou po těsné výhře nad Finskem ve finále

Soči – Hokejisté Švédska jsou prvními finalisty olympijského turnaje. V severském derby proti Finsku dokázali otočit vývoj skóre a sahají po zisku dalšího zlata na velké akci. Po výsledku 2:1 se utkají ve finále s Kanaďany. O zlato si zahrají po osmi letech. Vítězný gól dal Erik Karlsson, který se čtyřmi trefami a čtyřmi asistencemi ujal vedení v produktivitě turnaje.

Radost Švédů po brance Karlssona
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Jussi Nukari

Švédové začali aktivněji a po čtyřech minutách vedli 4:0 na střely. Finský brankář Kari Lehtonen byl v permanenci, ale jedno ze slavných dvojčat, Daniel Sedin, spolu s Erikssonem na něj nedokázali vyzrát. S důrazem to poté přehnal Alexander Steen a musel na dvě minuty z ledu za hákování. V přesilovce Finů zahrozil veterán Selänne a hlavně střelec Granlund. Lundqvist čisté konto uhájil.

Vysoké tempo hry pokračovalo do konce první desetiminutovky. Šance byly k vidění na obou stranách. Menší převahu při hře pět na pět měli Švédové. Finové čekali na rychlý brejk a ten přišel. Rychlý výpad předvedl Komarov s Pihlströmem, ale přečíslení dva na jednoho v gól neproměnili. Nahazovaný puk se pak snažil protečovat za záda Lehtonena agilní Loui Eriksson, ani on neuspěl. Na druhé straně po střele Sala nadvakrát zasahoval Lundqvist.

Finové si zahráli druhou přesilovku po zbytečném faulu Berglunda za hrubost. Byla dokonce dvojnásobná po sporném vyloučení Kronwalla. Salänne ve velké příležitosti nedokázal z úhlu trefit odkrytou část branky Švédska. Hráči Suomi švédskou trojku mačkali. Úvodní branku olympijského semifinále z tlaku však nevytěžili. První dějství se dohrálo s jedinou vážnější příležitostí. K vidění bylo i několik tvrdších hitů u mantinelů. Fin Aaltonen v poslední minutě minul po pasu Kontioly z mezikruží. Skóre střel se zastavilo na čísle 13:10 ve prospěch žlutomodrých.

První gól potvrdil videorozhodčí

Hned na začátku druhé třetiny střílel Vatanen a nahození se ještě pokoušel tečovat Immonen. Puk proklouzal těsně vedle tyčky Lundqvistovy branky. První přesilovku si pak zahráli Švédové. Na trestnou lavici šel Mikael Granlund po zákroku, který rozhodčí označili jako napadení. Granlund se hodně divil. Finové se ubránili.

Ve 27. minutě se Olli Jokinen vydal za nahozením finského beka, které zprvu vypadalo jako zakázané uvolnění. Švédský obránce dojížděl pozdě a Jokinen zkusil pozornost Lundqvista. Puk prošel mezi tyčkou a jeho tělem k překvapení všech za brankovou čáru. Rozhodčí šel přezkoumat videozáznam a vše bylo v pořádku. Švédsko tak poprvé na turnaji prohrávalo.

Kari Lehtonen
zdroj: ČTK/LEHTIKUVA autor: Antti Aimo-Koivisto

Vyloučen byl pak trochu podivně Daniel Alfredsson za čistý zákrok na Salänneho. Finové však přesilovku nevyužili, přestože v pásmu zůstali dlouho po jejím skončení. Vyrovnání zařídil lehce ve 32. minutě po krásné přihrávce svého jmenovce Jonathana Ericssona Loui Eriksson. Ten měl před sebou už jen odkrytou klec. Lehtonen se natahoval marně.

Střelec první branky Olli Jokinen dostal následně trest za podražení. Švédská přesilovka se mohla proměnit v pohromu, kdyby se ujíždějící Korpikoski dokázal lépe natlačit před Lundqvista. Opak byl pravdou. Erik Karlsson si sám zavezl puk do útočného pásma a dělovkou od modré po kombinaci spoluhráčů dostal Švédy do vedení 2:1. Na turnaji to byla čtvrtá trefa a se čtyřmi asistencemi se ujal vedení i v produktivitě. Další příležitost zvýšit rozdíl na dvě branky měl Sedin. Jeho táhlá střela z úhlu Lehtonena nepřekvapila.

Třetí třetinu zahájil znovu Sedin, zleva jel sám na Lehtonena, ten své mužstvo podržel. To byl raketový start Švédů do třetí části. Ruutu poté vyřešil situaci dva na jednoho, střelou z levého kruhu těsně nad břevno. Chyběly centimetry. Švédsko mělo i další šance. Rozjetý Hagelin vypálil z levého kruhu, Lehtonen předvedl krásný semafor.

Finové se těžko dostávali do pásma Švédů, kteří výborně bránili jednobrankový náskok. Šance na vyrovnání přišla při přesilovce po faulu Sedina na Granlunda. V ní došlo k několika závarům, ale Lundqvist zůstal nepřekonán.

V poslední pětiminutovce se hra přelévala z jedné strany na druhou. Finské nájezdy branku nepřinesly a hra doplynula až do času 58:54, kdy si finský trenér Westerlund vzal oddechový čas. Po něm se Finové na vyrovnání nezmohli ani v šesti a Tre Kronor slavili postup do nedělního finále.

Švédsko - Finsko 2:1 (0:0, 2:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 32. L. Eriksson (Jonathan Ericsson, Bäckström), 37. E. Karlsson (Steen, D. Sedin) - 27. O. Jokinen (Vatanen). Rozhodčí: Olenin (Rus.), Peel (USA) - Amell, Carlson (oba Kan.). Vyloučení: 5:2. Využití: 1:0. Diváci: 9476.

Švédsko: Lundqvist - Jonathan Ericsson, N. Kronwall, Hjalmarsson, Oduya, E. Karlsson, Edler - L. Eriksson, Bäckström, D. Sedin - M. Johansson, Silfverberg, Landeskog - Steen, Berglund, Alfredsson - Hagelin, Krüger, Jimmie Ericsson - od 34. navíc Nyquist. Trenér: Pär Marts.

Finsko: Lehtonen - Vatanen, Timonen, Salo, Määttä, Hietanen, Lepistö, Väänänen, Kukkonen - Selänne, Mikael Granlund, Immonen - T. Ruutu, O. Jokinen, J. Jokinen - Korpikoski, Kontiola, Aaltonen - Komarov, Pihlström, Lehterä. Trenér: Erkka Westerlund.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy