Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Soukalová: Závodní den začíná rozcvičkou, končí dopingovou kontrolou

Praha – Za český biatlon získal v sobotu na Hrách v Soči první historickou olympijskou medaili Jaroslav Soukup, ženy však zatím na podobné ocenění čekají. Soudě podle výsledků ve světovém poháru k němu však mají nakročeno. Gabriela Soukalová je čtvrtá v průběžném pořadí SP, bez šancí vůbec není ani Veronika Vítková na osmé pozici. O to, jak vypadá její běžný závodní den, se podělila s diváky ČT právě nejlepší česká biatlonistka současnosti Gabriela Soukalová.

Je nám líto, video expirovalo.
Den s biatlonistkou Gabrielou Soukalovou

"Můj závodní den začíná rozpohybováním, takovou rozcvičkou. Pak první, co nás čeká po příjezdu na závodiště, je, že si jdeme otestovat lyže. Každá z nás má svého servismana, který s námi udělá rychlostní test," popsala přípravu závodníků a závodnic před samotným startem závodu.

Ani tehdy však nemají biatlonisté hotovo. "Když vybereme vhodné lyže, tak nás čeká nástřel, velmi důležitá část dne. Speciálně na každý trénink nebo závod se musí upravovat měřidla, abychom ty zásahy měli přesně tam, kde potřebujeme," uvedla Soukalová. "Po tomto nástřelu se už většinou jen tak malinko projedeme a potom už vyčkáváme do startu nebo se rozbíháme, abychom úplně nevytuhli," dodala k posledním přípravám před vypuštěním na trať.

Biatlonisté mají své povinnosti i po skončení závodu. "Když se umístíte na prvních třech příčkách, okamžitě po závodě vás odvezou na tiskovou konferenci. Po ní následuje dopingová kontrola, na které odevzdáváme vzorky moči," popsala Soukalová, která se od letošního roku začala připravovat s mužskou reprezentací – podle vlastních slov jí to pomohlo k určitému odrovnání tlaku a zvýšené pozornosti, která se na ni snesla po výtečných výsledcích ve světovém poháru.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články