Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ŠKODA CUP - Česká Kamenice

Soukalová se dočkala, urvala stříbro v hromadném startu

Soči – Konečně se dočkala. Biatlonistka Gabriela Soukalová získala na olympiádě po dvou čtvrtých místech stříbro v závodu s hromadným startem na 12,5 kilometru. Zlato a celkově třetí nejcennější medaili si ze Soči přiveze Darja Domračevová z Běloruska. Bronz vybojovala Norka Tiril Eckohoffová. Druhá Češka na trati Veronika Vítková po skvělém výkonu dojela na devátem místě.

Po startu vypálila domácí Olga Viluchinová a odtáhla první stoupání. Na měkčí trati po ranní mlze s odpoledním mrholením přišly první komplikace v podobě pádu pro suverénku poslední sezony světového poháru Toru Bergerovou, přestože platí za skvělou biatlonistku pro sjezdy.

Na prvním mezičase se obě Češky držely v první desítce. Soukalová byla sedmá, Vítková desátá s minimální ztrátou. Norská favoritka Bergerová projela časomírou jako poslední.

Úvodní střelbu zahájily téměř všechny biatlonistky současně a české naděje nechybovaly. Soukalová byla na mezičase třetí, Vítková jedenáctá. Hned v dalším kole při sjezdu upadla další Ruska Olga Zajcevová těsně před čtvrtou ze stíhačky i individuálního závodu Soukalovou. V popředí se pak s malým odstupem držela Darja Domračevová z Běloruska. Soukalová přijela na střelnici hned po ní a zalehla jako druhá.

Druhá ležka byla pro Češky znovu čistá. Soukalová udržela druhé místo, Vítková s odstupem půl minuty si o jedno místo pohoršila a jela na dvanáctém místě. Bezchybná byla i Domračevová, která vedla po půlce závodu o devatenáct vteřin před dobře běžící Soukalovou.

Třetí střelba a první vestoje dopadla opět na výbornou. Stále totiž u obou českých vlaječek svítila nula. Vítková se rychlopalbou vrátila do nejlepší desítky. Domračevová navýšila po vlastní čisté střelbě náskok na jednadvacet vteřin.

Na poslední střelbě sice vedoucí Domračevová jednou chybovala a musela na trestné kolo, díky dostatečnému náskoku však udržela vedení až do cíle a slavila zlatý triumf. Jeden chybný výstřel však předvedla i Soukalová a čekal ji závěrečný běh o udržení stříbrné pozice. To se jí povedlo, i když se na ni dotahovaly Norka Eckhoffová a Němka Evi Sachenbacherová-Stehleová, a mohla slavit třetí biatlonovou medaili na Hrách v Soči. "Tak 200 metrů před cílem jsem se otočila a věděla jsem, že už to dojedu," řekla Soukalová.

"No, teda. Je to neuvěřitelné, já ani nevím, co mám říct. Je to neskutečné," uvedla šťastná Soukalová. "Před poslední střelbou jsem měla strach, jestli dám dvojku a budu zase čtvrtá. Ale snažila jsem se soustředit a říkala jsem si, že to musím dát a hotovo," popisovala nejdůležitější okamžiky kariéry.

Vítková se v běhu nadřela

Vítková na olympiádě střílí skvěle, ale s běžeckou formou se moc nepotkala. "Po běžecké stránce to nebylo ono. Od třetího kola jsem se dost trápila, ale prostě ta nadmořská výška není úplně pro mě," řekla. Ale nebyla smutná. "Trošku jsem se obávala poslední střelby, jestli to zvládnu, ale byly z toho opět čtyři nuly, opět desítka," usmívala se.

Zatím je z české elitní čtveřice jedinou, která nemá medaili. Změnit to může smíšená štafeta, která je na programu ve středu. "To asi nechci moc komentovat, necháme se překvapit," nechtěla nic zakřiknout. Na této trati už má bronz z loňského MS v Novém Městě na Moravě a v Soči patří české kvarteto mezi adepty na cenný kov. Zbývají na to Vítkové síly? "Ještě musím dát 12 km a dvacet ran," upozornila, že štafety pojede ještě dvě.

Soukalová získala pro Česko v Soči pátý cenný kov a třetí medaili z biatlonových tratí po stříbru Ondřeje Moravce ze stíhacího závodu a bronzu Jaroslava Soukupa ze sprintu. Soukalová, aktuálně čtvrtá žena světového poháru, potvrdila, že se umí dobře orientovat i v biatlonovém pelotonu v rámci závodu s hromadným startem pro 30 žen, v němž vloni dosáhla v Chanty-Mansijsku na jeden ze svých sedmi triumfů v seriálu.

Domračevová potvrdila v Soči úžasnou běžeckou formu a stala se druhou ženou, která získala tři olympijská biatlonová zlata. Němce Kati Wilhelmové se to ale nepovedlo na jedněch hrách. "Možná je to divné, ale nemám pocit, jako bych dosáhla něčeho mimořádného. Jen jsem si to chtěla užít a s úsměvem si zajet svůj závod," žertovala Domračevová. "Ale určitě, je to úžasné," dodala.

Největší úspěchy: OH 2014 (Soči) - stříbro (závod s hromadným startem); MS 2013 (Nové Město na Moravě) - bronz (smíšená štafeta); vítězka sedmi závodů SP; juniorská mistryně světa ve štafetě 2009

Ocenění: Vítězka domácí ankety o nejlepší biatlonistku sezony 2012/13.

Ostatní: Pochází ze sportovní rodiny, její matka má stříbro z běžecké štafety na ZOH 1984 v Sarajevu; pod vedením rodičů začínala i přes časté protesty s během na lyžích, v 15 letech přešla k biatlonu; na mezinárodní scéně debutovala v sezoně 2007/08, dlouho dosahovala průměrných výsledků a po vleklé nemoci v sezoně 2011/12 dokonce uvažovala o ukončení kariéry; při svém olympijském debutu před čtyřmi lety ve Vancouveru obsadila 60. místo ve vytrvalostním závodu; v prosinci 2012 senzačně vyhrála závod SP ve sprintu v Pokljuce a rázem se zařadila mezi přední světové biatlonistky (v celkovém hodnocení SP 2012/13 skončila šestá); přípravu na tuto sezonu začala s ženským týmem, ale ještě v létě přešla k mužské skupině; v tomto ročníku vyhrála čtyři závody SP a dlouho se držela v čele seriálu; v minulých letech jí závěrečnou přípravu na vrcholnou akci několikrát zhatily zdravotní problémy; v Soči skončila po nevydařeném sprintu dvakrát na čtvrtém místě, když ji o medaili ze stíhacího i vytrvalostního závodu pokaždé připravila chyba na poslední střelecké položce; jejím sportovním vzorem je Němka Magdalena Neunerová; jako své koníčky uvádí umění, historii, hru na klavír, sport a četbu, na několika akcích se představila i jako zpěvačka.

Ženy - závod s hromadným startem (12,5 km):

1. Domračevová (Běl.) 35:25,6 (1 tr. okruh), 2. Soukalová (ČR) -20,2 (1), 3. Eckhoffová (Nor.) -27,3 (1), 4. Sachenbacherová-Stehleová (Něm.) -28,3 (0), 5. Gregorinová (Slovin.) -39,4 (0), 6. Hojniszová (Pol.) -54,9 (0), 7. Mäkäräinenová (Fin.) -1:01,5 (2), 8. Pidhrušná (Ukr.) -1:11,5 (0), 9. Vítková (ČR) -1:23,7 (0), 10. S. Gasparinová (Švýc.) -1:29,3 (2).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články