Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Snowboardcross ovládl Vaultier, Češi vypadli

Soči - Francouz Pierre Vaultier se stal olympijským vítězem ve snowboardcrossu. Před dvěma měsíci si přitom přetrhl zkřížený vaz v koleni. Stříbro získal domácí Nikolaj Oljunin, bronz Alex Deibold z USA. Čeští reprezentanti David Bakeš a Emil Novák vypadli v osmifinále a shodně obsadili 25. místo. Mužská část snowboardcrossu se měla jet už v pondělí, ale kvůli mlze byla přeložena právě na dnešek.

David Bakeš
zdroj: Czech Snowboardcross Team autor: Vít Chalupa

Finále provázela mlha a déšt. Do boje o medaile odstartoval stejně jako v rozjížďkách nejlépe Oljunin, jenž se na olympiádě loučil už ve 22 letech s kariérou. Technicky nejlépe jezdící Vaultier se ale brzy protáhl do čela a všechny Rusovy pokusy o předjetí dokázal až do cíle odrazit.

Pierre Vaultier: "Je to neuvěřitelné, zázrak. Nemám vaz, před dvěma měsíci bylo takřka nemyslitelné, že tady vůbec budu startovat. A já vyhrál! Připadám si, že pořád ještě letím vzduchem na posledním skoku."

Po nedělních suverénních jízdách Evy Samkové na cestě za zlatem nabídl snowboardcross divákům rozjížďky plné ostrých soubojů, pádů a překvapení na úkor favoritů. Do bojů o medaile se nedostali třeba Američan Nate Holland, dvojnásobný mistr světa Alex Pullin z Austrálie ani vedoucí muž světového poháru Ital Omar Visintin, který spadl v semifinále a byl odvezen na ošetření na saních.

Čeští jezdci, kterým přišla na trať pomoci čerstvá olympijská šampionka Samková, shodně hůře odstartovali a oba ve svých rozjížďkách skončili na čtvrtém místě, prvním nepostupovém. Novák v šesté rozjížďce postupovou trojici dojížděl, ale spadl v polovině trati po chybě na skoku. Bakeš jel v sedmém osmifinále a jeho naděje na postup žila až do konce. Závěrečný skok ho ale rozhodil, nedopadl ideálně a cílem projel v pádu bez postupu.

"Nevím, co se stalo, ale na startu se mi úplně zastavilo prkno. Tahalo, nejelo. Pak jako když mávneš kouzelným proutkem, předjel jsem Poláka a najednou jsem byl za postupem dva metry," kroutil hlavou Bakeš. "Rozjel jsem se, ale už jsem to nevybojoval," litoval.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články