Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Amstel Gold Race

Snad to v Soči vyjde s noži, které máme, popisuje Bohman problémy bobistů

Praha – Zdálo by se, že trenér reprezentace bobistů a místopředseda bobu a skeletonu Martin Bohman se do funkcionářské pozice dostal přirozenou cestou přes sportovní kariéru, ale jak sám říká, post mu spíše spadl do klína. Boby nemají v českých podmínkách jednoduchou situaci a i na olympiádě v Soči se vlastně bude trochu improvizovat.

Jak Bohman popisuje, dost věcí se kolem bobů dělá nadšením pro věc spíš než typicky funkcionářskou cestou. "Odvíjí se to od celkově složité situace ve sportu v České republice. My si teď veškeré záležitosti kolem vedení svazu a úředničiny děláme v rámci závodníků. Já jsem byl ochoten začít se starat o boby, tak na mě spadl místopředsednický post. Jsme zřejmě jediný svaz, který nemá placeného funkcionáře."

Český výběr se chystá do Soči ve značně chudší výpravě než před lety. Například ještě ve Vancouveru se jely dva čtyřboby a jeden dvojbob. "Důvodů je několik. Přišla významná generační obměna, skončila silná generace bobistů. Dále je to finanční stránka, navíc se nám letos lepila smůla na paty. Za těchhle okolností je i účast jedné posádky úspěchem," myslí si Bohman.

Před začátkem vrcholné akce dává trenér střízlivé cíle. "Před sezonou nás potkala různá zranění v posádce. Teď jsou naše mety mezi desátým a patnáctým místem, což je, myslím, reálné." Stále se však může stát, že do Ruska pojede výprava o pár hlav širší. "Od mezinárodní federace stále nemáme informace, jestli se kvalifikoval i náš dvojbob. U následné kvalifikace náhradníka Honzy Stoklásky doufáme, že nám vyjde ČOV vstříc."


Dráhu v Soči si Bohman sám vyzkoušel ještě jako závodník, na světovém poháru zde skončil 18. "Dráha je poměrně specifická. Průměrná teplota v Poljaně je v únoru zhruba kolem deseti stupňů. Celá dráha je kvůli tomu v takovém železodřevěném tubusu. Tam je vytvořené mikroklima, které dráhu chrání. Jinak je dráha jednoduchá, ale má specifika, například dvakrát či třikrát se jede do protisvahu," popisuje.

Jak si na ní poradí český čtyřbob, je otázkou. Řešit musí až kuriózní problémy. "Nepodařilo se nám sehnat grant na kudly na teplý led, takže musíme improvizovat. Použijeme stávající materiál a budeme doufat, že se ochladí nebo že to vyjde s noži, které máme," dodává Bohman. Bobisté se tak budou muset spoléhat spíše na kolektivní sportovní nadšení než na zázemí světového standardu.

Je nám líto, video expirovalo.
Host sportovních zpráv: Trenér bobistů Martin Bohman
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články