Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Smolný vytrvalostní závod – Soukalová čtvrtá, Vítková šestá

Soči  Českým biatlonistkám Veronice Vítkové a Gabriele Soukalové ve vytrvalostním závodě na 15 kilometrů těsně unikly medailové pozice. Jako rozhodující se u obou závodnic ukázala poslední střelecká položka, ve které si Vítková připsala svou vůbec první chybu v závodě a nakonec skončila šestá. Soukalová jednou minula při obou stojkách, stačilo to na čtvrté místo. Triumfovala Běloruska Darja Domračevová.

Gabriela Soukalová
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Domračevová přes jednu trestnou minutu za chybu na střelnici porazila díky rychlému běhu přesnou Selinu Gasparinovou ze Švýcarka o minutu a čtvrt. Bronzovou medaili získala další běloruská biatlonistka Naděžda Skardinová. Obě české závodnice útočily na stupně vítězů. V polovině trati dokonce Vítková vedla a ještě po třetí položce jela druhá 15 vteřin za Domračevovou.

O medaili se ale Vítková připravila chybou při předposlední ráně v závodu. Čtyřiadvacetiletá Soukalová, která v této zimě vyhrála oba vytrvalostní závody Světového poháru, si připsala dvě trestné minuty a obě v položkách vstoje. Poprvé minula při druhé zastávce na střelnici a podruhé při té poslední. Díky třetímu nejlepšímu běžeckému času ale skončila čtvrtá, i když skoro 20 vteřin od medaile.

"Dneska budu asi koktat, jak jsem se strašně vydala, úplně do komatu," řekla po závodě. "V poslední rovině jsem cítila křeče, vůbec si nepamatuju, kdy jsem se tak strašně vydala ze všech sil. Už v posledním závodě jsem se z toho dostávala dva dny, tak snad to teď nebude ještě horší," řekla Soukalová.

I když tvrdila, že není smutná, že každé umístění do pětky je úspěch, bylo na jejím výrazu vidět mírné zklamání. "Měla jsem medaili v hlavě, to je jasné. Čekala jsem od sebe asi moc. Medaili chce každý, ale adeptů na to je strašná spousta," upozornila. "Z první patnáctky tam chce být každý, letos je to vyrovnaná sezona," pravila.

Na stupně vítězů útočila i Vítková, která v polovině trati dokonce vedla a ještě po třetí položce jela druhá 15 vteřin za Domračevovou. O medaili se ale připravila chybou při předposlední ráně v závodu. "Ta jedna rána zamrzí, mohla to být medaile. Ale myslím si, že střeleckou formu tady mám a můžu ještě zabojovat v závodě s hromadným startem," věřila.

Soukalová s Vítkovou tak zatím nenavázaly na úspěšné muže  bronzového ze sprintu Jaroslava Soukupa a stříbrného ze stíhačky Ondřeje Moravce. Budou mít ale ještě šanci získat cenný kov v závodu s hromadným startem v pondělí 17. února, který obě pojedou. Rovněž budou spolu s muži patřit k favoritkám premiérové smíšené štafety na OH a teoreticky můžou myslet vysoko i v ženské štafetě.

Výsledky vytrvalostního závodu žen na 15 km:

1. Domračevová (Běl.) 43:19,6 (1 tr. minuta), 2. S. Gasparinová (Švýc.) -1:15,7 (0), 3. Skardinová (Běl.) -1:38,2 (0), 4. Soukalová (ČR) -1:57,5 (2), 5. Bescondová (Fr.) -2:14,4 (2), 6. Vítková (ČR) -2:26,4 (1), 7. Džymová -2:30,3 (1), 8. Pidhrušná (obě Ukr.) -2:39,9 (1), 9. Mäkäräinenová (Fin.) -2:42,9 (3), 10. Palková (Pol.) -3:07,7 (0), ...22. Puskarčíková -4:15,0 (1), 60. Landová (obě ČR) -8:46,1 (6).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články