Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MČR v půlmaratonu

Slovinsko se zařadilo na hokejovou mapu

Soči - Hokejisté Slovinska nepatří v současné době do elitní skupiny mistrovství světa, přesto si při premiérovém startu na olympijských hrách připsali nejprve cenný skalp Slovenska a dnes porazili i Rakousko. Na turnaji, kam se sjeli nejlepší hráči světa, se tak radovali z postupu mezi nejlepších osm týmů. Před nimi je velmi těžký úkol. Další zápas je totiž čeká s úřadujícími světovými šampiony ze Švédska.

Anže Kopitar slaví gól se spoluhráči ze slovinského týmu
zdroj: AP autor: Julio Cortez

Až sedmnáctý tým podle žebříčku Mezinárodní hokejové federace IIHF prožívá svůj velký sen. "Je těžké to popsat a vysvětlit. Jsme ve čtvrtfinále, co k tomu více říci?" prozradil útočník Anže Kopitar, jenž si jako jediný ze slovinského výběru vydělává v NHL. "Především si ale myslím, že to je zcela zasloužené. Jsme tu houževnatá parta s velkou vášní, ale umíme také hodně tvrdě pracovat. To vše nás přivedlo až tam, kde jsme," dodal.

Sám se prý o čtvrtfinále neodvážil ani snít. "Nemyslím, že by tohle některý z nás očekával. Naše očekávání byla taková, že třeba někomu zkusíme uzmout bod a zase odsud pojedeme domů. Ale výhrou nad Slováky jsme si vytvořili dobrou pozici a narazili v kvalifikačním utkání na Rakušany." Před začátkem osmifinálového zápasu se prý Slovinci soustředili hlavně sami na sebe. "Je to klišé, ale je to tak. Už jsme s nimi párkrát hráli, jsou to ostatně naši sousedé. My známe dobře je, oni zase nás. Bylo jen potřeba jít tam a předvést dobrý výkon," uvedl šestadvacetiletý rodák z Jesenice.

Hokejisté Slovinska
zdroj: ČTK/AP

Tlak pramenící z obrovské příležitosti proklestit si cestu do čtvrtfinále si Slovinci nepřipouštěli. "Bylo dobré, že ten tlak zvenku nebyl celkově nijak velký. Polovina lidí nás ani neznala. Teď jsme ale udělali sami sobě jméno," domnívá se Kopitar. 

"Nechali jsme na ledě srdce pro Slovinsko. Děkuji všem, kdo nám věřili. Myslím, že můžeme slavit. Nyní už můžeme hrát bez tlaku," řekl pro sloveniatimes.com brankář Robert Kristan.

Proti Švédsku to budou mít hokejisté Slovinska hodně těžké. "Bude to něco speciálního. A i bez ohledu na to, že jsem ve Švédsku hrával. Budeme hrát za svoji vlast ve čtvrtfinále olympiády, což bude jedinečné bez ohledu na to, proti komu to bude," prohlásil Kopitar.

V zemi je jen 148 registrovaných hokejistů, každý šestý z nich je tedy nyní ve výběru jeho otce Matjaže v Soči. "Řekněme, že ta pětadvacítka tady není úplně špatná," prohlásil Kopitar, jenž jako důkaz uznání bral i pondělní setkání s jedním z nejlepších hráčů historie NHL. "Včera jsem mluvil s někým, kdo o hokeji ví docela dost. Řekl mi, že už nás blíže sleduje posledních pár let a že jsme odvedli fantastickou práci. Jde o velký pokrok oproti tomu, kde jsme byli před pěti lety. Slyšet něco takového od takového velikána bylo neuvěřitelné," připomněl Kopitar, aniž nejprve specifikoval, s kým tuto debatu vedl. Jméno prozradil teprve při konkrétní otázce. "Jde o kluka, co se jmenuje Steve Yzerman," prozradil.

Úspěchy na turnaji sleduje hodně fanoušků ve Slovinsku, podporu mají hráči i od prezidenta. Borut Pahor pogratuloval týmu za postup, chválil jejich konkurenceschopnost a týmového ducha. Poděkoval také za to, že se Slovinsko uvedlo na světovou hokejovou mapu. "Hodně štěstí. Budeme pokračovat v podporování a fandit budeme ještě hlasitěji," řekl prezident Borut Pahor.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články