Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Slováci nezvládli druhou třetinu a utrpěli s USA debakl 1:7

Soči – Hokejisté Spojených států rozdrtili ve svém úvodním vystoupení na olympijském turnaji Slovensko 7:1. O vysokém vítězství USA rozhodla druhá třetina, ve které zámořský výběr šestkrát skóroval. Slováci vyrovnali svou nejvyšší porážku na olympijských hrách. V roce 1994 v Lillehammeru podlehli stejným výsledkem Česku v utkání o 5. místo. V dresu vítězů si připsal tři body za gól a dvě asistence Phil Kessel, dvě branky vstřelil Paul Stastny, syn slovenské legendy Petera Šťastného.

Utkání Slovensko - USA
zdroj: AP autor: Matt Slocum

"Pro mě je to proti Slovensku vždycky zvláštní zápas. Doma se dívá celá rodina a rodiče si to nenechají ujít. Já jsem tyhle kluky dosud neporazil a je hezké, že se mi to povedlo na třetí pokus na nejdůležitějším turnaji," řekl Stastny, který musel strávit prohru USA se Slovenskem na MS 2011 v Helsinkách (2:4) i loni na stejném místě (1:4). V obou případech to bylo v základní skupině.

Kouč Vůjtek přišel před turnajem o dvě hvězdy - beka Ľubomíra Višňovského z New Yorku Islanders a útočník Mariána Gáboríka z Columbusu. "Samozřejmě bychom s hráči takového kalibru byli lepší, je těžké je nahradit, ale zranění se stávají. Neprohráli jsme kvůli tomu. Nepokryli jsme hráče před brankou a dostali jsme spoustu gólů," řekl slovenský kapitán Zdeno Chára.

Po opatrné úvodní pětiminutovce zahrozili jako první Američané, Kessel s Brownem udělali zmatek před Halákem, Pavelski ale z dorážky nemířil přesně. Slováci se ani nadále nedokázali dostat více do hry a v signalizované výhodě musel proti bombě Kanea zasahovat opět Halák. V 15. minutě mohl otevřít skóre Pavelski, po přihrávce zpoza branky od Kessela ale z voleje netrefil branku.

Utkání Slovensko - USA
zdroj: AP autor: Matt Slocum

Vzápětí se už však mohli Američané radovat. Bartovič v první velké šanci Slováků netrefil branku a při následném protiútoku Carlson bombou z křídla nedal Halákovi šanci. O minutu později mohlo být vyrovnáno, slovenský mladík Páník si sice položil Quicka, nedokázal už ale zasunout puk do odkryté branky.

Do druhé třetiny vstoupili Slováci mnohem aktivněji a odměnou jim bylo brzké vyrovnání. Marián Hossa zachytil ve středním pásmu americké vyhození a po jeho přihrávce se Tatar trefil nechytatelně na zadní tyč. Radost našim východním sousedům ovšem vydržela pouze 62 vteřin, Kane nabil na pravý kruh Keslerovi a jeho střelu Halák přes clonícího Browna neviděl. Za další minutu vybojoval puk ve slovenské třetině Oshie a Pacioretty nahrál na gól do prázdné branky Stastnemu.

Slováci se nedokázali dostat na delší dobu k puku a nepomohlo jim v tom ani vyloučení Vydareného. V oslabení sice ujeli Tatar s Bartovičem, druhý jmenovaný ale přejel přihrávku a z velké šance nic nebylo. Američané sice nakonec přesilovku nevyužili, ale sedm vteřin po návratu potrestaného obránce Hradce Králové prostřelil Haláka mezi betony Backes.

Zaskočení Slováci se opět dokázali zvednout a vyrovnat hru, aby vzápětí inkasovali další úder. Zatímco na ledě ležel Marcinko, Američané zaútočili, Shattenkirk poslal puk přesně do jízdy Stastnemu a ten se trefil podruhé v utkání. Trenér Vladimír Vůjtek následně Haláka nahradil Peterem Budajem, americký příval to ale nezastavilo.

Budaj si ani nesáhl na puk a Slováci inkasovali pošesté, Keslerovu střílenou přihrávku usměrnil do branky Kessel. Za dalších 57 vteřin si Brown mezi kruhy zpracoval přihrávku Carlsona od mantinelu, propálil Budaje a trenér Vůjtek si raději vzal oddechový čas. V závěrečném dějství se snažil snížit Jurčo, další šance už ale zůstaly na obou stranách nevyužity.

Kouč Američanů Dan Bylsma nečekal proti semifinalistům olympiády z Vancouveru tak snadný zápas. "Jsem samozřejmě po našem prvním vystoupení spokojený. Odpověděli jsme na jejich vyrovnání a vstřelili šest gólů, aniž bychom inkasovali. Lajna Paul Stastny, T.J. Oshie a Max Pacioretty nejenže dávala góly, ale předvedla celkově skvělý výkon," prohlásil Bylsma.

Slovensko - USA 1:7 (0:1, 1:6, 0:0)

Branky a nahrávky: 21. Tatar (Marián Hossa) - 15. Carlson (Kessel, Van Riemsdyk), 22. Kesler (P. Kane), 23. P. Stastny (Pacioretty, Oshie), 29. Backes (Kessel), 34. P. Stastny (Shattenkirk, Oshie), 35. Kessel (Kesler, Van Riemsdyk), 36. Brown (Carlson, P. Kane). Rozhodčí: Jeřábek, Pollock - Wheler, Wilmot (všichni Kan.). Vyloučení: 2:1. Bez využití. Diváci: 4119.

Slovensko: Halák (34. Budaj) - Chára, Sekera, Baranka, Meszároš, Marinčin, Jurčina, Starosta, Vydarený - Marián Hossa, Handzuš, Tatar - Radivojevič, Kopecký, Jurčo - Bartovič, Surový, Miklík - Pánik, Marcinko, Marcel Hossa. Trenér: Vladimír Vůjtek starší.

USA: Quick - Martin, Suter, Shattenkirk, McDonagh, Fowler, Carlson, Orpik - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - P. Kane, Kesler, Brown - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články