Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Slalom vyhrál Rakušan Mario Matt. Češi neuspěli

Soči - Poslední olympijské zlato z alpského lyžování v Soči získal ve slalomu Rakušan Mario Matt. Stal se nejstarším olympijským vítězem ve sjezdovém lyžování. O 28 setin porazil druhého krajana a úřadujícího mistra světa Marcela Hirschera. Bronz bere norský slalomář Henrik Kristoffersen. Skvělou jízdu předvedl ve druhém kole Slovák Adam Žampa, který se posunul z 26. pozice po prvním kole až na celkové šesté místo. Žádný z českých závodníků nebyl klasifikován. Kryštof Krýzl a Filip Trejbal vypadli ve druhém kole, Martin Vráblík v prvním a zraněný Ondřej Bank na start vůbec nenastoupil.

Mario Matt
zdroj: AP autor: Alessandro Trovati

Čtyřiatřicetiletý "Super" Mario, jak se Mattovi říká, byl už mistrem světa ve slalomu v letech 2001 a 2007, ale na olympiádě startoval jen v Turíně 2006, kde nedokončil první kolo. V Soči se naopak v úvodní jízdě jako jediný dostal pod 47 vteřin a odrazil se k triumfu, když vedl o 45 setin před Švédem Myhrerem.

Lídr disciplíny ve světovém poháru Hirscher ztrácel na Matta po prvním kole 1,28 sekundy a Kristoffersen byl dokonce až patnáctý. Ve druhém kole ale Hirscher zaútočil a dravou jízdou většinu soupeřů porazil. Matt na rozměklé trati bojoval, ze svého náskoku na krajana ztratil vteřinu, ale zvítězil o osmadvacet setin.

Druhé kolo stavěl Chorvat Ante Kostelič a hodně lyžařů v něm pohořelo. "Tohle kolo rozdělí slalomáře na dobré a velmi dobré," nechal se slyšet jeho syn a bývalý mistr světa Ivica. Zejména první část byla extrémní, prostřední pak nerytmická. "Nějak jsem se dostal dolů," oddechl si i pozdější vítěz Matt.

Nejrychlejší čas druhého kola zajel Slovák Adam Žampa, který se posunul z 26. na šesté místo. Navázal tak na svůj výkon ze superkombinace, ve které byl také nejrychlejší ve slalomu a díky tomu byl celkově pátý.

Vítěz Mario Matt:"Konečně mi to sedlo i na olympiádě. V minulosti se mi dařilo na světových šampionátech, ale olympiády mě míjely. Musím říct, že jsem si to užil. Ani jsem nebyl nervózní a jen jsem si řekl, abych jel co nejlépe."

Matt je sedmým rakouským olympijským vítězem slalomu a prvním po Benjaminu Raichovi z Turína 2006. Raich ve slalomu v Krasné Poljaně nedokončil první kolo. Hirscher rakouskou radost zdvojnásobil, v prvním kole přitom od Matta dostal více než sekundu. "Díky Bohu nás druhé kolo hodně rozřadilo. Ale hledáme olympijské šampiony, není to žákovský závod," řekl Hirscher.

V náročných podmínkách ve druhém kole mimo jiné vypadli po prvním kole pátý Francouz Jean-Baptiste Grange, šestý Američan Ted Ligety, sedmý Němec Felix Neureuther či osmý Alexis Pinturault. Švéd Mattias Hargin a Ital Stefano Gross, kteří se dělili o třetí místo, skončili mimo stupně vítězů.

Žádnému z českých reprezentantů se nepodařilo v prvním kole proklouznout do elitní třicítky. Nejblíže k tomu měl Kryštof Krýzl, který předvedl solidní jízdu a od 30. příčky ho dělilo osm setin sekundy. O více než vteřinu zaostal za Krýzlem Filip Trejbal, po prvním kole na 38. místě. Martin Vráblík první jízdu ani nedokončil.

Nejúspěšnější český lyžař na olympiádě Ondřej Bank se nakonec rozhodl ve slalomu nestartovat.

Ondřej Bank:"V obřáku jsem si natáhl stehno a tříslo. Dva dny jsme na tom makali. Při rozjíždění jsem to cítil. Bylo to na hraně. Po dohodě s doktorem jsme se rozhodli, že to nemá cenu. Se čtyřicet osmičkou by to byl velkej fight. Mám před sebou ještě důležité závody – takové rozhodnutí z rozumu. Mrzí mě to, protože to mohl být poslední závod v olympijské kariéře. Chtěl jsem si to užít, ale snad jsme to vymysleli rozumně."

Slalom mužů:

1. Matt 1:41,84 (46,70+55,14), 2. Hirscher (oba Rak.) -0,28 (47,98+54,14), 3. Kristoffersen (Nor.) -0,83 (48,49+54,18), 4. Gross (It.) -0,88 (47,45+55,27) a Dopfer (Něm.) -0,88 (48,46+54,26), 6. Adam Žampa (SR) -1,44 (49,34+53,94), 7. Larsson -1,76 (48,04+55,56) a Hargin (oba Švéd.) -1,76 (47,45+56,15), 9. Solevaag (Nor.) -2,27 (49,08+55,03) a Kostelič (Chorv.) -2,27 (48,75+55,36), ...Krýzl a Trejbal nedokončili 2. kolo, Vráblík nedokončil 1. kolo, Bank (všichni ČR) nenastoupil.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články