Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Skip curlerů Snítil: Otřepali jsme se a Hry za čtyři roky zkusíme

Praha – Doufali, že se jim podaří historický úspěch. Nakonec čeští curleři v dodatečné kvalifikaci o poslední místo na zimních olympijských hrách neporazili vedle Němců ani reprezentaci USA a do Soči neodjeli. Po letech relativního ticha se jim však alespoň podařilo k obrazovkám přikovat curlingem dosud netknuté publikum. "Příští generace už budou profíci," věří skip českého týmu Jiří Snítil, který už v duchu promýšlí boj o účast na Hrách za čtyři roky.

K postupu do Soči nevyužila curlingová reprezentace dvě šance. Nejdříve prohrála s Německem 4:7, poté podlehla Američanům 5:8. "Byli jsme blíž, než jsme si mysleli, že budeme. V zápase s Německem to šlo do posledního kamene do extra endu. Němci v něm museli zahrát ne úplně snadný takeout proti našim nejlepším dvěma kamenům. A zahráli to perfektně," popisuje Snítil.

Češi stáhli ztrátu z 1:4 na 4:4, čímž si vynutili dramatickou koncovku. "Byl to zápas, který jsme tímhle způsobem úplně hrát nechtěli. Ve třetím endu jsme dostali trojku a potom jsme se snažili získat tlak, hrát s více kameny ve hře. Němci ale hráli velice precizní defenzivu a díky chybě v desátém endu jsme se dostali do té vyhrocené koncovky."

Pokud by porazili Němce, do Soči by postupovali automaticky. Češi nicméně dostali ještě šanci na reparát v zápase s USA, a to během necelých 24 hodin. "Bylo to složité. Možná bychom užili nějaký čas navíc. Trochu se to na nás podepsalo. Američané do toho šli s tím, že zkrátka nemají co ztratit, ale vždycky je horší propadat se než stoupat," říká Snítil. Přiznává, že náročnější psychickou situaci v curlingu asi nezažil.

Jiří Snítil: "Měli jsme výdech, útlum, kdy člověk zvažuje, přemýšlí o tom, co bude dělat dál, jestli toho už nebylo dost. Přece jen už hrajeme nějakých patnáct až dvacet let. Ale je v nás pořád to, abychom to zkoušeli dál."

Češi sice v sedmém endu vedli 3:2, v osmém si ale americký výběr připsal pět bodů. České reprezentaci se ještě podařilo snížit na 5:7, reprezentace USA v čelem s Johnem Schusterem si vítězství nenechala utéct. "Občas se při curlingu dostanete do rizika, kdy vás zkušený soupeř, což tým USA určitě je, potrestá. Nic moc speciálního nedělají a čekají jen na chyby soupeře," vysvětluje Snítil.

I přes neúspěch v kvalifikaci ale nevzdává sen o olympijské hry v roce 2018. "Průběžně to na různých místech slibuju, že se o to pokusíme. Když to vidím takhle v televizi, mám větší chuť i motivaci. Doufám, že jsme se všichni otřepali a vykročíme dál. Jedním z vrcholů této sezony je pro nás mistrovství světa," tvrdí Snítil, který spolu s kolegy z týmu věnuje curlingu veškerý volný čas. "Pracujeme, máme rodiny. O nějaké profesionalitě se nám ale může jen zdát. Naše generace už to není, ale ti, co přijdou po nás, budou mít srovnatelné podmínky," věří.

Český svaz curlingu se podle Snítila snaží, aby takové podmínky pro budoucí curlery vytvořil. "Propagace je na nejvyšší úrovni. Myslím, že tahle doba nastane. V tuhle chvíli máme jedinou halu, která je specializovaná na curling. To je jedna z věcí, které nám chybí. Potřebovali bychom takových hal víc. Minimálně jednu bychom byli ještě schopni plně obsadit tak, abychom mohli rozšířit členskou základnu, měli víc juniorů a tím pádem mohli vybírat z více talentů," dodává Snítil.

Jiří Snítil: "Curling se hraje všude, dokonce i na tak exotických místech jako v Brazílii mají curlingový svaz. Nikdy jsem je ale neviděl hrát. Nebo v Austrálii a na Novém Zélandu - ten proti nám hrál kvalifikaci. Je to celosvětové."

Curling si mohou vyzkoušet i návštěvníci Olympijského parku na Letné. "Střídá se tu spoustu hráčů jako instruktorů, mám velkou radost, že je o to zájem. Otázky lidí se v průběhu času mění. Před deseti lety se ptali, co to je, teď už je zajímají konkrétní situace, jak jsme řešili tohle, proč se stalo tamto, takové ty finesy," má radost Snítil.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články