Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Skikros ovládli Francouzi, Kraus vypadl v osmifinále

Soči – Skikrosař Tomáš Kraus na olympijských hrách v Soči medaili nezíská, v osmifinálové rozjížďce chyboval, spadl z prvního místa a celkově skončil osmnáctý. Velké finále přineslo totální francouzský triumf, zvítězil úřadující mistr světa Jean Frederic Chapuis před krajanem Arnaudem Bovolentou, pro bronz si dojel další zástupce země galského kohouta Jonathan Midol.

Tomáš Kraus
zdroj: ČTK autor: Vondrouš Roman

Do finále se dostala trojice Francouzů s Kanaďanem Bradym Lemanem, který nejhůř odstartoval, ale postupně se propracovával dopředu. Po další chybě ale opět klesl na chvost a při pokusu o předjížděcí manévr spadl. Ze souboje "mušketýrů" o zlato uspěl loňský světový šampion z norského Vossu Chapuis.

"Chtěl jsem se dostat na stupně vítězů. V sezoně se mi příliš nedařilo, ale vrhl jsem se do tréninku a vyplatilo se. Jsem každým rokem lepší a lepší," řekl Chapuis, který má dvojí občanství a před skikrosem byl sjezdařem ve švýcarských barvách. Nyní ale slavil trojnásobný francouzský triumf. "To je sen! Den před závodem jsem vtipkoval, že by to bylo skvělé, kdyby to tak bylo, a teď je to skutečnost."

Ve čtvrtfinále přišel o naděje na stupně vítězů favorit a vítěz kvalifikace Victor Öhling Norberg ze Švédska. Vedoucím muž SP si jel pro výhru, ale na obřím finálním skoku, na kterém skikrosaři létali přes 50 metrů, neustál dopad. Stejně jako Öhling Norberg ale spadli i Rus Armin Korotkov a Fin Victor Pellinen a všichni tři protnuli cíl kuriózně vleže.

Z postupu se nakonec na základě fotofiniše radoval domácí Korotkov. "To je skikros, takové věci se stávají," snažil se být Öhling Norberg nad věcí. "Jsem ale samozřejmě zklamaný. Příště musím udržet lyže ve směru jízdy." Kvůli zranění do závodu nenastoupil vítěz olympijské premiéry skikrosu z Vancouveru Švýcar Michael Schmid.

Téměř čtyřicetiletý Kraus si vzal po vzoru Evy Samkové na helmu kameru. Do osmifinále odstartoval nejlépe a vedl. Dotáhl se na něj Slovinec Filip Flisar a jeli bok po boku. Kraus se ale na jedné z boulí dostal po lehkém kontaktu se Slovincem do záklonu a dopad neustál. Ten samý Flisar strčil do Krause loni na mistrovství světa v Norsku, kde si český závodník po pádu přivodil prasklinu v kyčli.

"Nebyla to úplně jeho chyba, tak půl na půl, ale je jasné, že mu nepoděkuju," řekl Kraus. "Loni to bylo podobné, vytlačil mě na kraj trati, kde se už nedalo zatáčet," připomněl loňskou kolizi. Po jízdě se Slovinec českému lyžaři omluvil. "Tak trochu, ale to už je stejně jedno, takové věci se neomlouvají," prohlásil Kraus.

"Na odrazu do mě malinko šťouchl, já jsem se špatně odrazil na boulích a dopadl jsem až za ně. Ale možná jsem to měl udržet," řekl Kraus. Český reprezentant se zvedl, dojel do cíle, ale už s velkým odstupem až třetí a mezi dva postupující se nevešel. Do čtvrtfinále prošli právě Flisar a Němec Florian Eigler.

Zklamaný Kraus: Nevím, co bude dál

Kraus byl po závodu poměrně rozlámaný, bolela ho celá záda, ale největší šrám neměl na těle. "Jsem docela našvihanej, na duchu je to ale daleko větší šrám. Bylo to dobře rozjetý, start do závodu super, žádný pozitivní řeči ze mě teď nedostanete," komentoval brzké vyřazení smutný Kraus.

V Soči měl přitom dobrou formu, v kvalifikaci dosáhl devátého nejlepšího času 1:17,41 minuty a jen o 1,82 sekundy zaostal za nejrychlejším Öhlingem Norbergem. I osmifinálovou rozjížďku měl pod kontrolou, až do pádu. "Když jedu první a organizuju si jízdu a za mnou jsou lidi, tak jedu o malinko pomaleji, protože jim musím zavírat místa, kde by mohli předjet," vyprávěl Kraus.

Pro dvojnásobného mistra světa, čtyřnásobného vítěze světového poháru a průkopníka disciplíny to byla poslední olympiáda. O dalším případném pokračování kariéry se ale moc bavit nechtěl. "Já si potřebuju dát opravdu klid, v tuhle chvíli je všechno rozjitřené, ani nevím, jestli směrem k dobrému nebo špatnému. Sednu si a pořádně promyslím, co bude dál," dodal.

Výsledky skikrosu na ZOH v Soči:

Muži: 1. Chapuis, 2. Bovolenta, 3. Midol (všichni Fr.), 4. Leman (Kan.), 5. Korotkov (Rus.), 6. Flisar (Slovin.), 7. Niederer (Švýc.), 8. Eigler (Něm.), 9. Norberg (Šévd.), 10. Devouassoux (Fr.), ...18. Kraus vyřazen v osmifinále.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články