Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Sen Slovinců pokračuje. Rakušanům nedali šanci a jsou ve čtvrtfinále

Soči - Hokejisté Slovinska slaví historický úspěch. V úvodním osmifinálovém duelu olympijského turnaje porazili Rakousko 4:0 a postupují do čtvrtfinále. Ve středu si svěřenci kouče Matjaže Kopitara zahrají proti Švédsku, nejlepšímu týmu základních skupin. Góly dali Anže Kopitar, Jan Urbas, Sabahudin Kovačevič a Jan Muršak, čisté konto vychytal Robert Kristan. Rakousku se sen o prvním čtvrtfinále na OH rozplynul v duelu dvou týmů, které loni sestoupily na mistrovství světa z elitní skupiny.

Radující se Slovinci
zdroj: Reuters autor: Jim Young

"Je to skvělý pocit. Věděli jsme, že to můžeme dokázat. Bylo to týmový výkon, každý do toho dal úplně všechno. O čtvrtfinále se nám ani nesnilo, tohle nikdo z nás nečekal," radoval se útočník Anže Kopitar, autor vítězného gólu, jenž v NHL hájí barvy Los Angeles. "Nemám vůbec slov. Tohle je sen, který se stal skutečností. A to pro všechny lidi ve Slovinsku," doplnil ho Kristan.

První třetina byla plná zajímavých okamžiků. Odstartoval je už po pár vteřinách Kopitar, jenž napálil tyč rakouské branky. Ve třetí minutě ho napodobil Unterluggauer. Nedlouho poté musel jeho spoluhráč Michael Raffl na trestnou lavici, ale odpykal si jen polovinu trestu. Pak ho poslal zpět do hry Kopitar, když z ideální pozice mezi kruhy procedil puk pod Langem.

Slovinský gólman Kristan opět čaroval

Zvýšit mohl po chvilce David Rodman, ale neuspěl. V deváté minutě si přesilovku zahráli i Rakušané, velkou šanci na vyrovnání měl Grabner, jenže gólman Kristan při jeho střele do odkryté branky skvěle zasáhl lapačkou. Záhy poté, co byli Slovinci kompletní, orazítkoval Tičar z kruhu pro vhazování tyč. Ve 12. minutě přišla další přesilovka Rakušanů, jenže při ní chyboval na útočné modré čáře Vanek, v brejku se řítil na Langeho osamocený Urbas a zakončil přesně pod horní tyč. Nechybělo mnoho a zaskočené Rakušany mohl potřetí pokořit Muršak, Lange byl však proti.

Rakouské sebevědomí a odhodlání zvrátit vývoj duelu nalomila 24. minuta, kdy se David Rodman chytře uvolnil za brankou, nabil mezi kruhy najíždějícímu Kovačevičovi a ten nechytatelnou ranou zvýšil na 3:0.

Zkraje třetího dějství Slovinci nezužitkovali přesilovku. Krátce po ní byl na brankovišti ve velké příležitosti Urbas, Lange však udržel alespoň malé naděje svého týmu při životě. Ve 47. minutě je mohl přiživit Vanek, jemuž na hraně faulu dýchal na záda Kranjc, hvězda rakouského výběru i proto neuspěla.

Tři a půl minuty před koncem to Rakušané zkusili se šesti bruslaři v poli, ztrestal je však Muršak a zpečetil historický postup Slovinska, které disponuje pouze 148 registrovanými hokejisty.

"Jsme malí, ale bojujeme"

"Je to něco, co vypovídá o naší zemi. Jsme malí, ale bojujeme. Když je potřeba, držíme pospolu. V kabině je cítit obrovská energie a teď chceme, aby to pokračovalo i dál. Když jako sportovec něčeho dosáhnete, chcete dosáhnout ještě více. Teď chceme zaskočit Švédy," vyhlásil odhodlaně útočník Marcel Rodman.

Slovinsko - Rakousko 4:0 (2:0, 1:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 6. A. Kopitar (Tičar, Jeglič), 12. Urbas (Kovačevič), 24. Kovačevič (D. Rodman, Muršak), 58. Muršak (D. Rodman). Rozhodčí: Šindler (ČR), Jackson - George, Woodworth (všichni USA). Vyloučení: 3:5. Využití: 1:0. V oslabení: 1:0. Diváci: 6821.

Slovinsko: Kristan - Pretnar, Kranjc, Kovačevič, Robar, Gregorc, Pavlin, Tavželj - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, M. Rodman, Urbas - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar
Rakousko: Lange - A. Lakos, Trattnig, R. Lukas, Pöck, F. Iberer, Altmann, Ulmer, Unterluggauer - Grabner, M. Raffl, Vanek - Latusa, Koch, Lebler - T. Raffl, Hundertpfund, Nödl - Welser, Oberkofler, M. Iberer. Trenér: Emanuel Viveiros

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články