Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Sáňkaři uctí památku Kumaritašviliho. Dráha v Soči už je bezpečná, říká Drbohlav

Soči – Gruzínský sáňkař Nodar Kumaritašvili zahynul těsně před zahájením olympiády ve Vancouveru poté, co v tréninkové jízdě nezvládl jednu ze zatáček na trati. Jeho památku nyní v Soči uctí členové sáňkařské federace i sami sportovci. Z tragické události se, zdá se, poučili i organizátoři, neboť sáňkařská dráha je podle komentátora ČT Vladimíra Drbohlava oproti minulým olympiádám podstatně bezpečnější.

Nodar Kumaritašvili
zdroj: ČTK/AP autor: Elise Amendola

"Bude to určitá drobnost, proběhne za účasti vedení a exekutivy Světové sáňkařské federace. Pochopitelně je to čtyřletý cyklus, ale smrt Nodara Kumaritašviliho pochopitelně ovlivnila celý sáňkařský sport," řekl Drbohlav. "Musíme říct, že tentokrát ta sáňkařská dráha tady v Soči je naprosto bezpečná. Na rozdíl od těch dvou předchozích olympijských drah, které byly až brutálně náročné, je tahle maximálně technická a právě byla stavěna i se zaměřením na to, aby se předešlo podobným situacím," dodal.

Gruzínský sáňkař zahynul poté, co v tréninku nezvládl jednu z posledních zatáček na trati. "Kumaritašvili byl mladý, jednadvacetiletý jezdec, který neměl až tolik zkušeností s těmi nejnáročnějšími drahami. Udělal jezdeckou chybu v předposlední zatáčce a tím pádem vyletěl z dráhy, kdy už nemohl kontrolovat saně. Naletěl do nosníku přemostění už v cílovém prostoru - nebyla to konstrukční záležitost dráhy, ale celého areálu. Je pravda, že kdyby ty nosníky byly nějakým způsobem zakryty, že by asi nijak nezabránily smrti Gruzínce," podotkl Drbohlav.

V závodech jednotlivců skončili čeští zástupci v třetí desítce. Drbohlav však míní, že největší šance mají sáňkaři v jiné disciplíně. "Největší nadějí pro naše sáňkaře bude nově zařazený štafetový závod, který poprvé uvidíme v televizním přenosu. Tam by v jejich silách mělo být rozhodně umístění na pomezí olympijské osmičky. V závodě světového poháru, který se jel v letošní sezoně, skončili naši na sedmém místě, takže uvidíme, jak jim to vyjde tady pod Kavkazem," uzavřel Drbohlav.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články