Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Samková: Nemáme se kde připravovat, tak trénujeme na světových pohárech

Soči – Přestože jde o olympijskou disciplínu, je snowboardcross poměrně obskurním sportem. To potvrzuje nejen červená vlnovka pod slovem v textovém editoru, ale i celosvětový nedostatek tratí.

Eva Samková (vpředu) na olympijské trati v Soči
zdroj: ZUMA autor: Troy Wayrynen

"Snažíme se trénovat po Evropě, ale tento podzim jsme neměli žádnou trať," potvrzuje Eva Samková. "Byli jsme i dva měsíce na Zélandu, ale tam také nebyla žádná. Takže v podstatě trénujeme, když jedeme na světový pohár," směje se.

Čerstvá olympijská vítězka má však za sebou profesionální tým trenérů a servismanů, který ji dovedl ke zlatu. "Je to práce celého týmu. Přemýšlíme nad tím sportem a pohyby, které by se tam měly provádět, trochu jinak. Tak snad díky tomu jsem vyhrála," přemýšlí Samková, která za svůj úspěch vděčí i unikátnímu stylu jízdy.

"Snažíme se tam co nejvíce využít těch překážek, na každé z nich maximálně zrychlovat. Víte, jak nejvíce okopírovat překážku – ať už skok, nebo bouli – a pak cítíte zrychlení," říká rodačka z Vrchlabí.

Na každé trati prý Samková dokáže najít dvě tři místa, kde zrychlit, ovšem každá z nich je jiná. "Myslím, že určitě záleží na tom, jak komu která trať sedne. Ale dobrý závodník si dokáže zvyknout na jakoukoliv trať a přizpůsobit se jí," myslí si česká reprezentantka.

Jak se jí zvykalo na dráhu v Soči? "No, už se mi líbí," směje se. "První dva tréninkové dny se mi nelíbila, ale už ano. Tehdy byla trať ještě trochu jiná, před finálovým závodem změnili pár skoků, aby to lépe vycházelo. Myslím, že nám všem holkám vyšli trochu vstříc a nemuselo se tam tolik brzdit," hodnotí Samková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články