Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Samková je olympijskou vítězkou! Finále snowboardcrossu suverénně opanovala

Soči - Snowboardistka Eva Samková se stala olympijskou vítězkou ve snowboardcrossu a získala první české zlato na Hrách v Soči. V Extreme Parku potvrdila roli jedné z favoritek, závodu zcela dominovala, když vyhrála suverénně kvalifikaci i všechny tři vyřazovací jízdy. Česko díky Samkové slaví šestou individuální zlatou medaili ze zimních olympijských her a první ve snowboardingu. Před ní zvítězili skokan na lyžích Jiří Raška, akrobatický skokan Aleš Valenta, běžkyně na lyžích Kateřina Neumannová a dvě zlata má rychlobruslařka Martina Sáblíková.

"Já se normálně raduju, to je jasné, ale tohle bylo hustý. Tohle jsem si nedokázala představit, byla jsem dnes nejšťastnější," radovala se Samková. Za ní si pro stříbro dojela Kanaďanka Dominique Maltaisová a bronzovou medaili získala francouzská snowboardistka Chloe Trespeuchová.

Dvacetiletá Samková rozšířila českou medailovou sbírku na Hrách v Soči o čtvrtý cenný kov. Před ní na stupně vítězů vystoupili stříbrní rychlobruslařka Martina Sáblíková a biatlonista Ondřej Moravec a bronzový biatlonista Jaroslav Soukup.

Eva Samková: "Chtěla jsem jim co nejvíc ujet hned na začátku, abych měla náskok. Mohla si pohlídat rychlost a nedostala se do problémů. To se povedlo. Krizi jsem měla v semifinále, kde jsem přeletěla jeden skok a myslela jsem si, že už neodjedu. Ale ve finále ta jízda byla asi nejjistější."

Samková, která v této sezoně vyhrála dva závody světového poháru, vyhrála jasně už kvalifikaci. S kamerou na přilbě, kterou dostala od pořadatelů pro zpestření přímého přenosu, zvládla trať v nejrychlejším čase 1:20,61. O skoro osm desetin porazila americkou hvězdu Lindsey Jacobellisovou.

Ve čtvrtfinále Samková vyletěla do čela hned po startu a s tradičním namalovaným knírkem soupeřkám výrazně ujela. Stejný obrázek se opakoval v semifinále - Samková zvládla nejlépe boule po startu a její náskok na trati jen narůstal.

V semifinále přišla Samková o svoji největší protivnici. Jacobellisová, se kterou prohrála v lednu na X-Games, z prvního místa spadla a jela jen malé finále.

Finále se tak odehrálo v režii Samkové. Trojnásobná juniorská mistryně světa se skvěle odpíchla na startu a nechala všechny soupeřky za zády. Finálový skok si vychutnala, ohlédla se a bouřlivě se radovala z triumfu.

Trenér Jakub Flejšar v její vítězství věřil. "Ona je nejlepší holka na světě. Bylo to jen o tom, jak zvládne tlak. Nejlépe zvládla projíždět boule, skvěle létala na skocích a má rychlé nohy. Až bylo skoro nudné, jak všem ujížděla, ale nám se to moc líbilo."

Největší úspěchy: OH 2014 (Soči) - zlato; Univerziáda 2013 (Trentino) - zlato; vítězka tří závodů SP; trojnásobná juniorská mistryně světa

Ostatní: Již jako dvouletá poprvé stála na lyžích, na snowboardu o pět let později; zpočátku se věnovala hlavně freestylu, po několika zraněních přešla od sezony 2008/09 na snowboardcross a brzy začala sbírat úspěchy. Ve světovém poháru debutovala v březnu 2010, o rok později si ve svém sedmém závodu v seriálu díky druhému místu ve Valmalencu poprvé vychutnala stupně vítězů. V prosinci 2011 si při tréninku přetrhla křížové vazy v levém koleni a musela se podrobit operaci. V únoru 2013 se v Blue Mountain radovala z první výhry v závodě SP. V letošní sezoně, před kterou vyměnila prkno a zapracovala na fyzické kondici, vyhrála dva závody SP a na prestižních X-Games v Aspenu skončila druhá. Nejlepším výsledkem trojnásobné juniorské světové šampionky na MS dospělých je páté místo z La Moliny 2011, o dva roky později ve Stonehamu skončila sedmá. Před každým závodem si maluje fixou pod nos knírek pro štěstí. Jako své koníčky uvádí surfování a jízdu na koni.

Výsledky:

Snowboardcross - ženy: 1. Samková (Česko), 2. Maltaisová (Kan.), 3. Trespeuchová (Fr.), 4. Guliniová (USA), 5. Žekovová (Bul.), 6. Moioliová (It.), 7. Jacobellisová (USA), 8. Brockhoffová (Austr.), 9. Gillingsová (Brit.), 10. Meilerová (Švýc.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články