Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golf Time

Rusové si připsali povinné tři body proti Slovincům

Soči - Hokejisté domácího Ruska zdolali v úvodním vystoupení v základní skupině A Slovinsko 5:2. Sborná sice vedla ve čtvrté minutě díky trefám Alexandra Ovečkina a Jevgenije Malkina už 2:0, ale Slovinci se dvakrát přiblížili na rozdíl jedné branky a tým kouče Zinetuly Biljaletdinova rozhodl až dvěma góly v závěrečné třetině. Gól a dvě asistence si připsal Jevgenij Malkin.

Děkovačka ruských hokejistů po zápase se Slovinskem
zdroj: REUTERS autor: Mark Blinch

Rusové rozjásali zaplněnou halu Bolšoj už v 77. vteřině utkání, když únik s Malkinem zakončil kanonýr Ovečkin trefou do levého horního rohu. Domácí favorit měl tlak, ve čtvrté minutě vyslal Ovečkin do úniku Malkina a slovinský gólman Kristan podruhé inkasoval.
 
Debakl nováčka na olympijských hrách se ale nekonal. Slovinci se ubránili ve dvou oslabeních. Na přelomu první a druhé třetiny sice sami nevyužili přesilovku, ale ve 22. minutě se ocitl před Varlamovovou brankou Jeglič a snížil. Stav se nezměnil ani v době, kdy oba týmy hrály přesilovku, ve 34. minutě zkoušel vyrovnat nebezpečnou ránou Urbas.

"Získali jsme vedení a pak jsme přestali hrát tak, jak jsme měli. Začali jsme hrát ležérně, snažili jsme se přihrávat kamarádům, když jsme měli šanci vystřelit. Za stavu 2:0 jsme si mysleli, že to půjde samo a přestali jsme hrát," řekl serveru iihf.com kanonýr Alexandr Ovečkin, se 40 góly v dresu Washingtonu nejlepší střelec NHL.
  
Když se zdálo, že Rusy uklidnil trefou ve 38. minutě při přesilovce Kovalčuk, natlačil se před Varlamova Jeglič a sborná přišla už po 64 vteřinách o dvoubrankový náskok. Ten vrátil Rusku ve 44. minutě osmnáctiletý talent Ničuškin. Po jeho sólu si český sudí Jeřábek s americkým kolegou Jacksonem prověřili u videa, že slovinská branka byla posunuta až po dosažení gólu. Za čtyři minuty překonal Kristana od modré čáry Bělov a favorit už si bezpečný náskok pohlídal.
 
Hvězda Slovinců Anže Kopitar byl přesvědčen, že za vyrovnanějším průběhem zápasu nebylo jen polevení Rusů. "My jsme začali bruslit a věřit, že s nimi můžeme hrát a zasloužíme si tady být. Druhou třetinu jsme vyhráli, což je pozitivní. Můžeme být pyšní na náš výkon a tým. Nehrajeme žádný krásný hokej, a to nás sem dostalo," prohlásil útočník Los Angeles.

Rusko - Slovinsko 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 2. Ovečkin (Malkin, Sjomin), 4. Malkin (Ovečkin, Medveděv), 38. Kovalčuk (Malkin, A. Radulov), 44. Ničuškin (Těreščenko), 48. Bělov (Nikitin, Těreščenko) - 22. Jeglič (Robar), 39. Jeglič (Sabolič, A. Kopitar). Rozhodčí: Jackson (USA), Šindler (ČR) - Cameron, Carlson (oba Kan.). Vyloučení: 3:3. Využití: 1:0. Diváci: 11.653.

Rusko: Varlamov - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuljomin - Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

Slovinsko: Kristan - Kovačevič, Kranjc, Robar, Gregorc, Pavlin, Podlipnik, Pretnar, Tavželj - Muršak, A. Kopitar, D. Rodman - Sabolič, Tičar, Jeglič - Razingar, Urbas, M. Rodman - Pance, Goličič, Mušič. Trenér: Matjaž Kopitar.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články