Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Rusko pumpuje do Soči peníze bez ostychu, dnes přitečou další miliardy

Moskva - Dokončení sportovišť pro zimní olympijské hry 2014 v horách nad letoviskem Soči se zřejmě prodraží o desítky miliard rublů. Svědčí o tom žádost o zvýšení úvěrového limitu pro výstavbu lyžařského střediska "Gornaja karusel" z 12 na 52 miliard rublů (z asi 7,6 na 33 miliard korun), kterou polostátní banka VEB schválí nejspíše již dnes.

Skokanský areál pro olympiádu v Soči
zdroj: ČTK autor: Milan Syruček

"Stát nebude litovat peněz na dostavbu nejproblematičtějšího olympijského objektu," předpověděl minulý týden hospodářský list Vedomosti. "Je zcela jasné, že dnes na zasedání hlavní investor – polostátní banka pod vedením premiéra Medvěděva tuto položku určitě schválí," je přesvědčen také vedoucí redaktor sportovní redakce ČT Vladimír Drbohlav.

Středisko "Gornaja karusel" (Horský kolotoč) se dostalo do potíží hlavně kvůli soustavě lyžařských můstků. Ty původně měly být hotovy už před rokem, termín se však posunul až na prosinec příštího roku. "Je to sice futuristická stavba, ale trošičku architektům ujel plán bezpečnostního zakotvení celého areálu do masivu. 'Seřízli' tam horu a začalo docházet k sesuvům. Musí se tam ohromně injektovat a řekl bych, že tam jsou více než pětinásobné náklady," uvedl Drbohlav.

Je nám líto, video expirovalo.
Vladimír Drbohlav ve Studiu 6 o ZOH v Soči

Kvůli zpoždění už kontrolu nad společností Krasnaja poljana, která areál buduje, převzala polostátní spořitelna Sberbank, podíl dosavadního hlavního akcionáře Magomeda Bilalova se zmenšil na 41 procent a jeho firma byla odstraněna od řízení projektu. Náklady mezitím poskočily z 16 miliard až na 80 miliard rublů (z deseti na 51 miliard korun).

Vedomosti připomněly, že od roku 2007 náklady na výstavbu olympijských objektů vzrostly více než čtyřnásobně na 1,4 bilionu rublů (asi 900 miliard korun). I prezident Vladimir Putin v květnu požadoval zastavit další růst nákladů a nabádal, aby se žádosti o dodatečné peníze pečlivě prověřovaly. V daném případě je podle vicepremiéra Dmitrije Kozaka zvýšení výdajů opodstatněné.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články