Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Rusko má první "domácí" zlato – raduje se družstvo krasobruslařů

Soči – Pořadatelská země ovládla svou první disciplínu na olympijských hrách v Soči, očekávaně v jednom z nejpopulárnějších sportů v zemi. Ze zlata se v týmové soutěži radují Rusové zejména zásluhou Jevgenije Pljuščenka a Julie Lipnické. Ti si už před volnými tanci zajistili triumf v premiérové soutěži a stříbrnou Kanadu za sebou nechali o 10 bodů. V závěrečných tancích je pak doplnili taktéž domácí Jelena Ilinychová a Nikita Kacalapov.

Premiérová disciplína v rámci olympijských soutěží krasobruslařů byla poznamenaná neúčastí řady favoritů. Zájem diváků ale opět nezklamala krasobruslařská star Pljuščenko, který si jako hudební doprovod vybral úryvky z jeho nejúspěšnějších programů. Jeho jízda měla výmluvný název "The Best of Pljuščenko" (To nejlepší z Pljuščenka).

Je teprve druhým krasobruslařem historie, který získá čtyři olympijské medaile. Jednatřicetiletý Pljuščenko předvedl solidní program, v jehož závěru však skočil pouze jednoduchý salchow a dvojitý rittberger. Navzdory věku v jeho sestavě nechyběly čtverné skoky, trojité axely, podle znalců ale nebyla tak dynamická jako u mladších závodníků. 

Zlatou medaili pro Rusko pak potvrdila dalším fenomenálním výkonem patnáctiletá Lipnická. Získala 141,51 bodu a poprvé v kariéře se dostala přes hranici 140 bodů. Dnes se však neutkala s velkými rivalkami Mao Asadaovou z Japonska a Italkou Carolinou Kostnerovou, které se ve volných jízdách družstev nechaly zastoupit náhradnicemi.

Rusové dnes nezvítězili jen v soutěži tanečních párů, která se stala předehrou očekávaného souboje o olympijské zlato mezi americkými mistry světa Meryl Davisovou s Charliem Whitem a kanadskými olympijskými šampiony z Vancouveru Tessou Virtueovou a Scottem Moirem. Dnes byli stejně jako v krátkém tanci jednoznačně lepší Američané, kteří kolegy ze stáje Mariny Zujevové porazili o bezmála sedm bodů.

Nově zařazená soutěž družstev je jednou z mála změn, kterými olympijské krasobruslení za dobu své existence prošlo. Poprvé se krasobruslení objevilo v programu v roce 1908, tehdy ještě v rámci letních Her. Ty zimní se konají od roku 1924 a krasobruslení je stálým bodem – vždy v kategoriích ženy, muži a soutěžní páry. Od Her v Innsbrucku se do olympijského programu nově zařadily tance na ledě, což byla až do zařazení družstev v Soči nadlouho poslední změna.

Výsledky:

Družstva - volný program muži: 1. Rusko (Pljuščenko) 168,20, 2. Kanada (Reynolds) 167,92, 3. Japonsko (Mačida) 165,85.

Družstva - volný program ženy: 1. Rusko (Lipnická) 141,51, 2. USA (Goldová) 129,38, 3. Itálie (Marcheiová) 112,51.

Družstva - volný tanec taneční páry: 1. USA (Davisová, White) 114,34, 2. Kanada (Virtueová, Moir) 107,56, 3. Rusko (Ilinychová, Kacalapov) 103,48.

Konečné pořadí: 1. Rusko 75, 2. Kanada 65, 3. USA 60, 4. Itálie 52, 5. Japonsko 51, 6. Francie, 7. Čína, 8. Německo, 9. Ukrajina, 10. Británie - týmy na 6. až 10. místě nepostoupily do volných jízd.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články