Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
V šachu

Ruská policie opětovně zadržela na olympiádě aktivistku hnutí LGBT

Soči - V noci a poté znovu během dne byla v dějišti olympijských her zadržena bývalá poslankyně italského parlamentu Vladimir Luxuria. Důvodem zatčení této v Itálii známé obhájkyně transgender lidí měla být její podpora osob s menšinovou sexuální orientací. Po prvním zatčení byla Luxuria po několikahodinovém výslechu propuštěna. Policisté ale Luxurii opětovně zadrželi, když se pokoušela v oblečení v duhových barvách vstoupit na stadion, kde se hrálo utkání v ženském hokeji. Na zápas prý sice měla vstupenku, policisté ji však naložili do neoznačeného auta a odvezli pryč.

Vladimir Luxuria
zdroj: ČTK/AP autor: David Goldman

Luxuria, která se v roce 2006 stala první evropskou otevřeně transsexuální poslankyní, držela podle rozhlasové stanice BBC nad hlavou duhový transparent s ruským nápisem "Být gay je OK". Policisté se k ní při zatýkání chovali agresivně. O incidentu byla informována italská ministryně zahraničí Emma Boninová, italští poslanci žádají o intervenci tamního prezidenta Giorgia Napolitana.

V Rusku loni vstoupil v platnost kontroverzní zákon o zákazu propagace homosexuality mezi mládeží. Pořadatelé olympiády v Soči účastníky opakovaně ujišťovali, že budou respektovat práva homosexuálů. Zároveň ale zdůrazňovali, že budou dbát na dodržování ruských zákonů.

Při nočním výslechu byla Luxuria vyzvána, aby se skutků spojených s propagandou homosexuality napříště zdržela, řekla aktivistka agentuře ANSA.

Italská aktivistka Vladimir Luxuria na olympiádě v Soči
zdroj: ČTK/AP autor: David Goldman

"V každém případě nezůstanu nepovšimnuta," řekla Luxuria novinářům. Zda její akci policie vyhodnotí jako porušení zákona, italská aktivistka neví. Ze Soči se v žádném případě vzdálit nehodlá.

Luxuria se narodila před devětačtyřiceti lety jako Wladimiro Guadagno v italské Foggii. Přestože se považuje za ženu, nepodstoupila podle italských médií chirurgickou změnu pohlaví a právně a fyzicky je stále mužem. V Itálii se věnuje herectví, je spisovatelkou a televizní moderátorkou.

Italská obhájkyně transgender osob Vladimir Luxuria
zdroj: ČTK/AP autor: Alessandra Tarantino

Poslankyní byla v letech 20062008 jako členka Strany za komunistickou přeměnu. Příslušníci italské komunity LGBT (leseb, gayů, bisexuálů a transgender osob) ji považují za přední obhájkyni svého hnutí.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články