Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Rozený Američan Wild získal snowboardové zlato pro Rusko

Soči - Paralelní obří slalom snowboardistů vyhrál Rus Vic Wild, jehož manželka Alena Zavarzinová získala bronzovou medaili v závodu žen. Ve finále zdolal Švýcara Nevina Galmariniho, na třetím místě skončil Slovinec Žan Košir.

Domácí závodník Vic Wild se raduje z olympijského triumfu
zdroj: ČTK/AP autor: Andy Wong

Finále mužského závodu mělo podobný průběh jako to ženské. Rus Vic Wild balancoval v první jízdě na pokraji pádu, ale nakonec ji dokončil se ztrátou 54 setin na Švýcara Nevina Galmariniho. Ve druhé naopak zaváhal jeho soupeř a vyjel mimo trať.

Americký rodák, který požádal o ruské občanství po sňatku s bronzovou medailistkou ze závodu žen Zavarzinovou v roce 2011, tak mohl slavit první velký úspěch od loňského bronzu na světovém šampionátu. "Je fantastické, že jsme to s Alenou dokázali a uspěli jsme ve stejný den. Ani nechápu, jak se to stalo, je to až příliš dobré, aby to byla pravda," radoval se Wild.

Nelituje ani toho, že medaili nevyhrál pro Spojené státy. "Jsem nadšený, že jsem mohl triumfovat jako Rus. Lidi tady fantasticky fandili, bylo to úžasné. Rusko mi dalo příležitost tu medaili vyhrát, kdybych dál jezdil za USA, asi bych byl teď doma a dělal jinou práci," řekl. Zavarzinová jízdu svého chotě neviděla a o jeho zlatu se dozvěděla od novinářů.

"Moc si to zaslouží, opravdu dřel. Je tak daleko od domova a musel změnit občanství. Musí se potýkat s ruskou mentalitou a věcmi, na které není zvyklý... Asi se z toho rozbrečím," vyjádřila se. V malém finále o bronzovou medaili Slovinec Žan Košir předčil Němce Patricka Busslera.

Paralelní obří slalom:

1. Wild (Rus.), 2. Galmarini (Švýc.), 3. Košir (Slovin.), 4. Bussler (Něm.), 5. Marguc, 6. Flander (oba Slovin.), 7. S. Schoch (Švýc.), 8. Prommegger (Rak.), 9. Sobolev (Rus.), 10. Karl (Rak.).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články