Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Rekordman Zöggeler: Kanibal na saních se nevzdává

Soči – Když nastupoval do ledového koryta nedělního závodu, ještě netušil, jak souboj dopadne. Italský sáňkař Armin Zöggeler bral nakonec bronz a jako první sportovec v historii tak získal medaili na šesti různých zimních olympijských hrách. Je mu čtyřicet a vypadá to, že končit zatím stále nehodlá. Minimálně tedy do čtvrtečních štafet. Jeho recept? Hodně jablek a posilování.

Sáňkař Armin Zöggeler
zdroj: ČTK/AP

"Je to Michael Jordan sáňkařství," říká o něm osmnáctiletý americký kolega Tucker West, který se do Soči kvalifikoval jako nejmladší sáňkař v historii Spojených států. "Víte, jak má vypadat správná sáňkařská soutěž? Tak sledujte toho chlapa. Je naprosto dokonalý," vysekla mu poklonu americká olympionička Erin Hamlinová. "Chcete-li vidět skvělou formu i postavu, jděte za Zöggelerem," shodují se další.

"Tajemství mého úspěchu je asi v jablkách," směje se rodák z jižního Tyrolska. "K obědu si často dávám spoustu nudlí a každý večer jím steak." Od malička závodil na přírodních tratích, záhy zkusil i ty umělé. Hned na svých prvních Hrách v Lillehammeru získal Zöggeler bronz, v roce 1995 už slavil první titul mistra světa. Nagano mu přineslo stříbro a díky vítězství v Salt Lake City a v domácím Turíně obhájil prvenství jako druhý sáňkař v historii hned po Georgu Hacklovi.

Zöggeler patří mezi těch několik sportovců letošních Her, kteří popírají svůj věk. Čtyřicetiletý norský biatlonista, legendární Ole Einar Björndalen, vyhrál v sobotním sprintu zlato, což pro něj znamenalo dvanáctou olympijskou medaili. Navíc se stal nejstarším olympijským vítězem v soutěži jednotlivců. V pondělní stíhačce mu jen těsně uniklo třetí místo. Ve skocích na lyžích zase soutěží jednačtyřicetiletý japonský veterán Noriaki Kasai, který už plánuje start za čtyři roky v Pchjongčchangu.

Vlajkonoš italské výpravy na letošní olympiádě prý vděčí za svou vitalitu hlavně rodičům. "Asi jsem po nich zdědil sílu," zamýšlí se Zöggeler. "A taky jsem vyrostl na farmě, kde jsem jedl klasické jihotyrolské jídlo." Hamlinové týmový kolega Chris Mazdzer jednou viděl Zöggelera zvedat 140 kilo na čince. "Proboha, to není možné," křičel. "Na vrcholu jste přece někdy okolo 25 roku," zamyslel se.

U Zöggelera to tak docela neplatí. "Soči, to je další milník mé kariéry," říká chlapík, který jinak pracuje u italské policie a přezdívá se mu Kanibal. Své protivníky totiž s nadsázkou požírá.

Zdroj
ČT sport, NY Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články