Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Rakouský běžec na lyžích Dürr během olympiády dopoval

Soči - Rakouský běžec na lyžích Johannes Dürr, který byl medailovou nadějí Rakouska pro olympijský závod na 50 kilometrů mužů s hromadným startem, měl pozitivní dopingový nález. Při kontrole byla v těle závodníka odhalena zakázaná látka EPO. Dopingová kontrola se u šestadvacetiletého Dürra uskutečnila 16. února v rakouském Obertilliachu, kam sportovec odcestoval ze Soči na trénink.

Johannes Dürr
zdroj: APA

Na olympiádě byl Dürr osmý ve skiatlonu, poté odjel na deset dnů domů do Rakouska, aby se co nejlépe připravil na běžecký maraton v závěrečný den Her. Ještě v sobotu prohlašoval, že se cítí v dobré formě a že by mohl získat medaili. Ke svému prohřešku se přiznal a byl z rakouského týmu vyloučen. "Řekl, že je viníkem jen on sám, že do toho není zapleten nikdo jiný," uvedl šéf Rakouského olympijského výboru (ÖOC) Karl Stoss.

Johannes Dürr: "Nezbývá mi nic jiného než se všem omluvit, rodině, manželce. Už to nemohu napravit. Vlastní blbostí jsem zklamal tolik lidí, kteří se pro mě mohli roztrhat. Je to každopádně to nejhorší, co jsem v životě udělal."

Dürr je pátým dopujícím sportovcem v Soči, žádný z nich nepatřil mezi medailisty. Jako první však byl přistižen s hormonem EPO, což je krevní doping. Kontrolou neprošli dále lotyšský hokejista Vitalijs Pavlovs, ukrajinská běžkyně na lyžích Marina Lisogorová, německá biatlonistka Evi Sachenbacherová- Stehleová a italský bobista William Frullani. Ti měli v těle stopy stimulantů.

Organizátoři Her v Soči plánovali provést během olympiády rekordních 2 453 dopingových kontrol. Před čtyřmi lety ve Vancouveru byl jediný pozitivní případ. V Salt Lake City 2002 patřili mezi přistižené olympioniky i dva rakouští běžci na lyžích, v Turíně 2006 byly při razii nalezeny prostředky k dopování u tří rakouských běžců a tří biatlonistů. Všichni byli doživotně diskvalifikováni, byť jejich testy byly negativní.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články