Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
ČEZ Extraliga 2023/2024

První rána pro hokejové Rusko, o výhře Američanů rozhodl v nájezdech Oshie

Soči – Měl to být zápas, v němž potvrdí svou sílu a zároveň oplatí Američanům porážku ze čtvrtfinále posledního mistrovství světa. Hokejisté Ruska si však namísto toho připsali první prohru na turnaji, když se zámořským týmem v krásném a dramatickém utkání prohráli po nájezdech 2:3. O výhře USA rozhodl v osmé sérii T. J. Oshie. Ruská "sborná" má i přes prohru stále blízko k přímému postupu do čtvrtfinále jako případný nejlepší tým z druhých míst skupin.

Radost Američanů v zápase s Ruskem
zdroj: REUTERS autor: Brian Snyder

Že duel velkých rivalů je velice prestižní záležitostí, bylo znát již od prvních minut. Oba týmy hrály ve vysokém tempu a nevypustily jediný souboj. Již po pěti minutách byla k vidění i první šarvátka. Hokej nahoru dolů v úvodu přinesl několik šancí na obou stranách, ale neujala se ani rána Vojnova, ani pokusy Backese či Callahana.

Změnu stavu nepřinesla ani první přesilovka domácích. Rusové sice Američany zatlačili, ale ti dobře bránili a do větší příležitosti svého soupeře nepustili. V závěru třetiny přece jenom přebrala iniciativu sborná. Aktivní byl zejména Radulov, který lítal od mantinelu k mantinelu jako "motorová myš." Větší šanci jeho aktivita ale nepřinesla.

Úvod druhé části - i díky přesilové hře - patřil Američanům. Velkou šanci si vytvořil Kessel. Jeho pokus z dobré pozice ovšem zblokoval Nikulin. Zámořský tým výborně bruslil, což sborné dělalo velké potíže, tlak USA ale ukončilo oslabení. V ní se do tří šancí dostal Ovečkin a z té třetí dokonce orazítkoval tyč, jenže vytoužené branky se nedočkal.

Bezbrankový stav se změnil až po půl hodině hry. Nejprve nedal v dobré pozici van Riemsdyke, jehož vychytal Bobrovskij. Z následného protiútoku na modré čáře převzal puk kapitán Ruska Dacjuk, prosmýkl se mezi třemi bránícími hráči a ránou zápěstím, jež se odrazila od tyče, poslal domácí do vedení.

Američany inkasovaná branka nezlomila. Spíše naopak. V čtyřiatřicáté minutě byl blízko vyrovnání Backes, kterého u tyče našel pěknou přihrávkou Sutter, jenže ten nedokázal trefit odkrytou část branky. Zámořský tým minely dlouho litovat nemusel. Dvě minuty na to byl vyloučen Radulov. Spojené státy si vytvořily několik velký příležitostí a necelých pětačtyřicet vteřin před návratem ruského útočníka poslal puk do sítě obránce Fowler. Kotouč sice putoval do branky od brusle amerického obránce, ale jelikož se nejednalo o kopnutí, gól platil.

Atraktivní podívaná pokračovala i v závěrečné třetině. Hned v jejím úvodu měli dvě početní výhody Rusové, ovšem hvězdná formace si kromě jedné rány Malkina nedokázala vytvořit větší šanci. V padesáté minutě již přesilovka branku přinesla. Ale do ruské branky. Na trestnou lavici se znovu dostal Radulov. Spojené státy dobře zakombinovaly, Kane milimetrovým pasem našel Pavelskiho a ten přesně trefil odkrytou část branky.

Brown však poté fauloval loktem Tarasenka a opět  to byli Rusové, kdo měl výhodu jednoho muže v poli. A tentokrát již nezaváhali. Radulov dobře clonil Quickovi a Dacjuk přesnou ranou rozsvítil červené světlo podruhé. Na domácích hráčích bylo znát, jak jim vyrovnání pomohlo, a okamžitě začali na hřišti dominovat. Čtyři minuty před koncem tlak dokonce přetavili v gól Tyutina a stadion propukl v obrovskou radost. Euforie se ale během chvilky změnila ve zklamání, když nemohl být uznán kvůli posunuté brance.

Zápas tak došel až do prodloužení. Hned v jeho úvodu měli Američané přesilovku, jenže tu nevyužili a rozhodnutí měl na hokejce Dacjuk. Quick však zasáhl dvakrát dobře. Necelé tři minuty před koncem se do obrovské šance dostal Kane, který šel úplně sám na Bobrovského, ale nedal. A ten samý hráč si na ruském brankáři vylámal zuby i půl minuty před koncem.

V obrovské drama se změnily i nájezdy. V nich oba týmy byly několikrát blízko vítězství. Triumf nakonec slavili Američané, o jejich výhře rozhodl až v osmé sérii T. J. Oshie, jenž proměnil hned čtyři penalty ze šesti.

Rusko - USA 2:3 po sam. nájezdech (0:0, 1:1, 1:1 - 0:0) Branky a nahrávky: 30. Dacjuk (Markov, A. Radulov), 53. Dacjuk (Markov) - 37. Fowler (Van Riemsdyk, Kessel), 50. Pavelski (P. Kane, Shattenkirk), rozhodující sam. nájezdech Oshie. Rozhodčí: Meier (USA), Vinnerborg (Švéd.) - Devorski, Wilmot (oba Kan.). Vyloučení: 5:6. Využití: 1:2. Diváci: 11.678. 

Rusko: Bobrovskij - Markov, Vojnov, Medveděv, Jemelin, Tjutin, Nikulin, Bělov, Nikitin - A. Radulov, Dacjuk, Kovalčuk - Sjomin, Malkin, Ovečkin - Tarasenko, Anisimov, Kuljomin - Ničuškin, Těreščenko, Popov. Trenér: Zinetula Biljaletdinov.

USA: Quick - Martin, Orpik, McDonagh, Suter, Shattenkirk, Fowler, Carlson - Callahan, Backes, Parise - Kessel, Pavelski, Van Riemsdyk - P. Kane, Kesler, Brown - Oshie, P. Stastny, Pacioretty - Wheeler. Trenér: Dan Bylsma.

Česká televize nevlastní práva (//faq/otazka-tydne/109/) na šíření záznamů a sestřihů hokejových utkání ZOH na internetu. Děkujeme za pochopení.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články