Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
CBK Mersin - ZVVZ USK Praha

Pořadatelé ZOH 2014 v Soči hlásí rekordní příjmy od sponzorů

Moskva – Zimní olympiáda v jihoruském letovisku Soči se už dva a půl roku před svým startem v roce 2014 stala rekordní, a to z hlediska příjmů od sponzorů, které překračují 1,2 miliardy dolarů (asi 21,5 miliardy korun). Uvedl to dnes ruský hospodářský list Vedomosti s tím, že rekordní příjmy, předstihující i letní olympiádu v Pekingu v roce 2008, jsou dílem nejen umného marketingu organizátorů, ale i tlaku od úřadů.

Olympiáda bude v roce 2014 v Soči
zdroj: isifa/EPA autor: Sergei Ilnitsky

O příjmech od národních sponzorů hovořil o víkendu na investičním fóru v Soči šéf organizačního výboru olympiády Dmitrij Černyšenko, který zde podepisoval dohody s firmami Russkije avtobusy, Scania-Rus, Adecco Group a dalšími. Podle listu jde o "sponzory třetí úrovně", tedy s kontrakty do deseti milionů dolarů. Do konce roku má podle Černyšenka celková suma přesáhnout 1,2 miliardy dolarů, což byl rekord Pekingu. Podle deníku není ani vyloučeno, že sponzorské příjmy přesáhnou 1,3 miliardy dolarů (23 miliard korun).

Z 18 partnerů téměř miliardou dolarů přispělo osm "sponzorů první úrovně" v čele s ropným koncernem Rosněfť (180 milionů) a telekomunikačními společnostmi Megafon a Rostelekom (po 130 milionech). Z přípravy olympijských her v Soči tisk dosud zaznamenával především vysoké náklady, které prý několikanásobně překročí výdaje na dosud nejdražší ZOH ve Vancouveru (6,5 miliardy dolarů) a přiblíží se nejdražší olympiádě všech dob, letním hrám v Pekingu (podle odhadů až 42 miliard dolarů). Jen ruský státní rozpočet podle médií přispěje více než 33 miliardami dolarů.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články