Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Mezinárodní závody spřežení CAI Kladruby nad Labem

Policie použila proti Pussy Riot v Soči bič a slzný sprej

Soči - Několik lidí se zranilo, když policie a příslušníci dobrovolnické kozácké hlídky v Soči násilně rozehnali happening punkové skupiny Pussy Riot. Oznámil to na Twitteru mluvčí skupiny Pjotr Verzilov. Kozáci dívky bili bičem a do očí jim stříkali slzný sprej. Incident se odehrál v sočském přístavu. Mezinárodní olympijský výbor (MOV) předtím punkovou skupinu před politickými akcemi varoval. Dvě bývalé členky skupiny - Marija Aljochinová a Naděžda Tolokonnikovová - absolvovaly v Soči už tři výslechy policie a tajné služby FSB. Do města přijely natáčet videoklip.

Zásah policie proti Pussy Riot
zdroj: ČTK/AP autor: Morry Gash

Dívky nesly nad hlavami transparent s nápisem "Soči 2014" a zpívaly píseň "Putin nás naučí milovat svou vlast". Zásah byl podle Tolokonnikovové neobyčejně tvrdý. "Bili nás klacky a stříkali pepřovým sprejem," napsala na Twitteru. Kozácké hlídky prý střeží hotel, kde rocková skupina se svým doprovodem bydlí. Sám Verzilov je údajně hospitalizován na kardiologické klinice sočské městské nemocnice a má poraněné oči. Další utrpěli zranění hlavy a pohmožděniny.

Zásah policie proti Pussy Riot
zdroj: ČTK/AP autor: Morry Gash

Dívky si na bití stěžovaly už včera

Aljochinová a Tolokonnikovová absolvovaly v minulých čtyřech dnech v Soči tři dlouhé výslechy ve služebnách pořádkové policie a tajné služby FSB. Policie je údajně vyšetřovala proto, že v sočském hotelu došlo ke krádeži. Samotné dívky byly včera údajně vláčeny po zemi, policisté jim kroutili ruce a sráželi je na podlahu. "Bijí nás na podlaze policejní služebny v centru olympiády!" napsala Tolokonnikovová na Twitter.

MOV s politickými protesty v místě konání Her nesouhlasí. "Pokud by něco takového udělaly, bylo by to naprosto nepatřičné," řekl mluvčí výboru Mark Adams novinářům. Zadržení a výslechy Aljochinové a Tolokonnikovové s olympijskými hrami podle mluvčího nijak nesouvisí.

Ruské úřady využívají kozáckých hlídek k zajištění bezpečnosti v okolí dějiště olympijských her. "S největší pravděpodobností šlo o nějakou lacinou provokaci," okomentoval incident jeden z místních kozáckých velitelů Konstantin Perenižko. 

Je nám líto, video expirovalo.
Kozáci zasáhli v Soči proti členkám Pussy Riot

Odsouzení Pussy Riot šokovalo celý svět

Obě dívky se proslavily takzvanou protiputinovskou "punkovou modlitbou" v moskevském pravoslavném chrámu. Za tyto výtržnosti byly v roce 2012 odsouzeny ke dvěma letům vězení. Trest vyvolal ve světě rozhořčení a k jejich osvobození vyzývaly světoznámé osobnosti, včetně Madonny.

Loni v prosinci byly dívky krátce před vypršením trestu z vězení propuštěny v rámci prezidentské amnestie. Hned po propuštění oznámily, že se na svobodě hodlají intenzivně zasazovat o zlepšení životních podmínek v ruských věznicích.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články