Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Pljuščenko pojede na olympiádu, Kovtun ostrouhá

Soči (Rusko) - Trojnásobný mistr světa v krasobruslení Jevgenij Pljuščenko se na olympijských hrách v Soči přece jen představí v soutěži jednotlivců, i když v prosinci překvapivě prohrál na ruském šampionátu s osmnáctiletým Maximem Kovtunem. Jako jediného zástupce v mužské kategorii Pljuščenka nominovala ruská krasobruslařská federace. Nominaci bude ještě schvalovat Ruský olympijský výbor a ministerstvo sportu.

Olympijský vítěz z Turína 2006 Pljuščenko se tak dočká čtvrté účasti pod pěti kruhy. V úterý  jednatřicetiletý krasobruslař absolvoval na žádost svého trenéra Alexeje Mišina kontrolní vystoupení před rozhodčími, v němž zvládl mimo jiné dva čtverné skoky, a vysloužil si tak nominaci do Soči.

Pljuščenko, který se v posledních letech potýkal se zdravotními problémy a po operaci zad dlouho nezávodil, útočil o Vánocích v Soči na jedenáctý národní titul. Po krátkém programu vedl, ale nakonec prohrál téměř o šest bodů s Kovtunem. Ruský mladík skončil minulý týden pátý na evropském šampionátu, kde Pljuščenko nestartoval. Sergej Voronov získal v Budapešti stříbrnou medaili. Oba jsou pro Soči oficiálními náhradníky.

Sedminásobný mistr Evropy po nečekané porážce na domácí scéně prohlásil, že v Soči nejspíš absolvuje jen soutěž družstev. "Myslím, že v jednotlivcích uvolním místo někomu mladšímu a perspektivnímu. Musím být soudný," uvedl v prosinci. Později ale názor změnil a připustil, že o účast v soutěži jednotlivců stojí. Nakonec bude startovat mezi jednotlivci i v soutěži družstev, která bude mít v olympijském programu premiéru.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články