Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Volejbalový magazín

Palác Iceberg: Ledovec na pobřeží Černého moře

Praha – Jednou z nepřehlédnutelných staveb olympijského areálu v Soči je rozhodně hala Iceberg. Její fasáda byla vytvořena ze speciálního skla a její vnější design připomíná symboly typické pro dějiště her – siluetu hor a zároveň mořskou vlnu. Aréna je sice nejvzdálenějším sportovištěm od moře z celého komplexu olympijského parku, přesto stojí pouhých pět minut chůze od černomořského pobřeží.

Hala Iceberg
zdroj: ČT/ČOV autor: Alexandr Kliment

"Ledovec" byl vybudován jako dočasné sportoviště a v průběhu olympiády bude domovem krasobruslařů a také závodníků v shorttracku. Pro potřeby olympijských soutěží pojme 12 tisíc diváků a v obou sportech dohromady se zde rozdělí 13 sad medailí.

Každý ze sportů ale vyžaduje jinou teplotu ledu, v nahuštěném olympijském programu je tak potřeba reagovat rychle a pružně. V Icebergu je možné připravit kompletní sportoviště během pouhých třech hodin. "Shorttrack potřebuje teplotu ledu mezi minus šesti a minus sedmi stupni Celsia, krasobruslení asi o tři stupně vyšší teplotu. Vše jsme vyzkoušeli a během olympiády to bude stoprocentně fungovat," tvrdí vedoucí inženýr arény Aleksandr Ugarov.

Iceberg hostil jednu testovací soutěž v každém ze sportů. V prosinci 2012 se zde konalo finále krasobruslařské Grand Prix a přesně rok před olympiádou také závody světového poháru v shorttracku. Program soutěží v "Ledovci" odstartuje už před samotným slavnostním zahájením olympijských her, kvalifikace mužů a sportovních dvojic se rozeběhnou už ve čtvrtek 6. února. Tradičním vyvrcholením pak bude 20. února exhibice nejlepších krasobruslařů.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články