Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Oranžové střely na bruslích. Nizozemci přepisují rekord za rekordem

Soči – Fenomenální, úžasní, neporazitelní. Takové a mnohé další superlativy se hrnou na adresu nizozemských rychlobruslařů, kteří jsou na olympiádě v Soči k nezastavení. V ženské a mužské kategorii již posbírali šestnáct medailí, čímž překonali rekord v počtu cenných kovů v rychlobruslařských soutěžích v rámci jedněch her. To přitom mohou přidat ještě několik dalších.

Radost nizozemských rychlobruslařů
zdroj: ČTK/AP autor: Patrick Semansky

Rekord do té doby držela Německá demokratická republika, která na olympijských hrách v Calgary získala třináct cenných kovů. Nizozemci ale jejich nejlepší výkon bez problémů překonali. V osmi dosavadních závodech posbírali pět zlatých, pět stříbrných a šest bronzových a ze žádného z nich neodešli s prázdnou.

Velkolepá nizozemská rychlobruslařská jízda započala v samém úvodu Her. V závodě na 5 000 metrů mužů vystoupali na stupně vítězů hned tři muži v oranžovém, přičemž vítěz, favorizovaný Sven Kramer, dokonce zajel nový olympijský rekord. Nizozemskou nadvládou skončil i závod mužů na 500 metrů, který ovládl Michel Mulder, a 1 500 metrů žen, v němž zvítězila v olympijském rekordu outsiderka Jorien Ter Morsová.

Nejcennější medaili získal i Stefan Groothuis na kilometrové trati a české fanoušky rozesmutněla Ireen Wüstová, jež suverénně zvítězila v závodě na 3 000 metrů a obhájkyni zlata z Vancouveru Martinu Sáblíkovou odsunula na druhé místo.

Sedmadvacetiletá Wüstová je zatím celkově nejúspěšnější nizozemskou rychlobruslařkou v Soči, když získala ještě dvě stříbra.

Nizozemští rychlobruslaři, kteří kromě 16 medailí na dlouhém oválu získali i jeden bronz v short tracku, ještě mají před sebou mimo jiné soutěže týmů na dlouhé dráze. V nich patří mezi muži i ženami k horkým kandidátům na zlato. Sven Kramer bude navíc útočit na druhý triumf na trati 10 000 metrů, ženy se v závodě na 5 000 metrů pokusí překazit obhajobu zlaté medaile Martině Sáblíkové.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články