Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Olympijský park na Letné už má kontury. Ale s trhlinami

Praha – V předvečer zapálení olympijského ohně v Soči bude na pražské Letné slavnostně otevřen Olympijský park, který v souvislosti se zimními svátky sportu nemá v tuzemsku obdoby. Návštěvníci si budou moci vyzkoušet hned několik sportů na vlastní kůži, po celém areálu nebudou chybět velkoplošné obrazovky s aktuálním vysíláním přímo z dějiště Her a do parku zavítají i někteří čeští reprezentanti. Proti stavbě parku se však vymezují někteří obyvatelé Prahy 7. Vadí jim, že stavba neprobíhá podle standardních regulí.

Stavba Olympijského parku v Praze na Letné
zdroj: ČT sport

Laserová biatlonová střelnice, dvě hokejová hřiště, curlingová dráha, snowpark, bruslařská dráha, ale i půjčovna sportovního vybavení. To vše nabídne Olympijský park, který své brány otevře už 6. února. Přípravy na jeho start pokračují podle plánu. "Roste před očima, staví se základy pro všechny aktivity. Našim cílem je, abychom na Letnou dostali všechny olympijské sporty, nebo alespoň maximum z nich," uvedl manažer sportovního programu Jan Plachý.

Pro park na Letné bude stěžejní ledová plocha, ohrozit by ji neměla ani nenadálá změna teploty. "Led jsme schopni udržet do 14 stupňů. Pokud by nebyl sníh, nic zásadního se dít nebude, ale sněhová děla jsou pro jistotu připravena. Běžecký okruh a biatlonová střelnice budou stoprocentně," uvedla Zuzana Kalátová z Českého olympijského výboru.

České sportovce budou na dálku podporovat i děti ze základních škol z celé republiky. Hlavní výhrou v soutěži Moje olympiáda bude účast pěti nejlepších škol z každého kraje. Každá z vítězných škol vyšle na Letnou autobus žáků. "Dostane se tam čtyři tisíce dětí, pro něž je připraven rotační program. Vyzkouší si každé dopoledne tři až čtyři disciplíny," slíbil Plachý.

Přímé přenosy ze studia na Letné chystá i Česká televize na program ČT 2 a pro svůj internetový speciál www.zoh.cz. "Je to tak i příležitost pro návštěvníky seznámit se s tím, jak odbavování takového živého přenosu funguje," dodala Kalátová.

Organizátoři chystají telemosty s reprezentanty přímo z Ruska a chybět nebudou desítky obrazovek rozmístěných po celém parku. "Každý důležitý moment uvidíte v přímém přenosu," zdůraznila. Vstupenky jsou již v předprodeji, budou ale k mání také na místě. "Na přelomu měsíce spustíme i registrační systém, kde bude možné si některé sportoviště přímo zarezervovat," uvedla Kalátová.

Proti stavbě olympijského parku však zaznívají i negativní hlasy. Místní starousedlíci si stěžují, že stavební úřad Prahy 7 de facto prohlásil park za cirkus, pro jejichž umisťování na Letné existuje ve stavebním zákonu výjimka. "Jsme ČOV, nemůžeme si dovolit černé stavby," uvedl mluvčí Alexandr Kliment.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články