Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Olympijský hokej bude vysílat Česká televize

Praha – Česká televize získala vysílací práva na olympijský hokej v Soči. Paletu všech sportů tak doplní o nejsledovanější odvětví. Česká televize bude mít navíc poprvé studio přímo v dějišti her, a to hned naproti vstupu do olympijského parku. "Mohu s radostí oznámit fanouškům českého sportu, zvláště českého hokeje, že Česká televize bude vysílat celou olympiádu včetně hokejového turnaje," řekl generální ředitel Petr Dvořák.

Olympijský hokej má v České televizi tradičně výsadní postavení. Vysílal se už v roce 1956 z italské Cortiny d'Ampezzo. Od té doby fanoušci neviděli hokejovou část zimní olympiády pouze dvakrát, v letech 1960 a 1980.

Od té doby už Československá a později Česká televize bez přestání hokej vysílala. Celá země tak mohla sledovat třeba naganské finále před patnácti lety. Utkání Česko - Rusko je jedním z pěti nejsledovanějších pořadů v historii České televize. Jeho opakování navíc v hodnocení spokojenosti diváků získalo nejvyšší možnou známku, desítku. To se žádnému jinému pořadu v České republice nepovedlo.

Prodej práv Mezinárodní olympijský výbor pro hry v Soči poprvé rozdělil do několika balíčků. Česká televize se před více než rokem účastnila všech tajných nabídkových soutěží, přičemž jen u hokeje nabídla méně než konkurenční TV Nova. Proč se tři měsíce před startem olympiády rozhodla práva prodat, Dvořák odůvodnil takto: "Možná to bylo tím, že se změnilo vedení a tomu se nechtělo rozbíjet komerčně úspěšné schéma takovou jednorázovou akcí. Navíc v období února, kdy příjmy z reklam nejsou největší. Zahájili jsme jednání a jsem rád, že to vedlo k úspěchu."

Komerční stanice oslovila ČT s nabídkou na prodej práv před měsícem, dnes byla dohoda potvrzena. "Dojde k zásadní změně ve vysílání. Oproti původně plánovanému vysílání zimních olympijských her pouze na ČT sport ho rozšíříme i na program ČT2," uvedl výkonný ředitel ČT sport Jiří Ponikelský.

Dohodu potvrdila i Nova. "Tato programová spolupráce nás velmi těší. Česká televize nás oslovila s nabídkou na převzetí práv k olympijskému hokejovému turnaji a na prodej lokálně vytvořených filmů. Vzhledem k tomu, že nově získané filmy zcela zapadají do našeho programového plánu na příští rok, jsme tento návrh přivítali," uvedl generální ředitel skupiny Nova Christoph Mainusch.

Ve studiu Bosák a Černošková

Co všechno štáb připravuje, Ponikelský netajil: "Olympijské vysílání obohatí studio přímo z dějiště, ve kterém budou Jaromír Bosák a Barbora Černošková. Chceme navázat na úspěšné vysílání letních her z Londýna. Novinkou bude spolupráce s ČOV na projektu olympijská Letná, kde budeme mít také studio s živými vstupy," přiblížil.

Hokejový turnaj začne 12. února zápasem českého týmu se Švédskem. "Diváci uvidí všechny přenosy. Hlavní zápasy půjdou na ČT sport, ty méně atraktivní ze základních skupin na ČT2. Česká televize je poprvé v historii majitel práv i na sledge hokej, který se bude vysílat během paralympijských her," přidal Ponikelský. Momentálně se počítá s tím, že v přímém přenosu poběží 24 z 30 utkání hlavního turnaje.

Programovou skladbu nově získaná práva neohrozí. "Realizace hokejových práv ze Soči se nedotkne vysílání (dalších sportů) programu ČT sport v příštím roce. Všechno máme naplánované. Podařilo se nám uspořit některé finance, které byly i součástí tohoto jednání," uvedl Ponikelský.

Je nám líto, video expirovalo.
Práva na olympijský hokej ze Soči získala Česká televize

Hlavní zprávy

Nejčtenější články