Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Olympiáda v Soči má být ta nejkompaktnější

Soči – Do začátku XXII. zimních olympijských her v Soči zbývá 498 dní. Na břehu Černého moře se uskuteční hry v mnoha směrech výjimečné. Ruské město je s průměrnou únorovou teplotou osm stupňů nejteplejším dějištěm v historii zimních her. Všechna sportoviště budou nová a velmi blízko sebe. Přípravy jsou v plném proudu.

Pořadatelé slibují celkovou modernizaci města, nový letištní terminál, stavějí se nové silnice a hotová bude brzy i nová železnice. Masivní přestavba 350tisícového města však s sebou nese svá úskalí. Kvůli výstavbě olympijského areálu muselo být přestěhováno asi 2 000 rodin. Bouří se i ekologické organizace, které upozorňují na nebezpečí poškození kavkazských přírodních rezervací.

Podle pořadatelů to budou co do vzdálenosti mezi sportovišti nejkompaktnější zimní hry v historii. Celkem 11 nových sportovních areálů je formálně rozděleno do dvou center – horského a pobřežního. Všechna jsou dostupná do 30 minut vlakem.

Je nám líto, video expirovalo.
Přípravy olympiády v Soči

Pro olympioniky by měly být dojezdové časy ještě přívětivější. Z olympijské vesnice to budou mít do pobřežního areálu zhruba pět minut, do hor jen asi čtvrthodinu.

Centrálním bodem je olympijský park

Poprvé v historii budou všechny areály ledních sportů na jednom místě. Součástí komplexu je i fotbalový stadion s kapacitou 40 000 diváků, kde se uskuteční otevírací a závěrečný ceremoniál. Aréna se vybudovala především s ohledem na mistrovství světa ve fotbale, které se bude v Rusku konat čtyři roky po olympiádě.

V parku budou ubytovací kapacity až pro 70 000 fanoušků a poblíž leží také hlavní železniční stanice a centrum pro média.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články