Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Nejúspěšnější olympijské hry v historii televize

Kanál ČT sport překonal v průběhu zimních olympijských her několik rekordů ve sledovanosti. Sedmkrát se stal nejsledovanějším programem celého dne a hokejový zápas mezi Českem a Slovenskem sledovalo nejvíce diváků v historii ČT sport. Celkový zásah Her činil na obou kanálech České televize, které olympijské dění vysílaly, 7,4 milionu diváků. Na internetu bylo přehráno přes 22 milionů živých streamů.

Je nám líto, video expirovalo.
Vysílání ZOH v Soči na ČT sport mělo rekordní sledovanost

"Česká televize udělala maximum pro to, aby co nejkvalitněji zprostředkovala veškeré dění na zimních olympijských hrách. Diváci jej mohli sledovat nejen na dvou televizních programech, ale i na několika internetových kanálech a v olympijském parku na Letné. Velmi pozitivní ohlas z hlediska sledovanosti a divácké spokojenosti vnímám jako jasné ocenění profesionální práce celého týmu ČT sport a všech ostatních zaměstnanců České televize, kteří se přímo podíleli na olympijském vysílání i jeho podpoře mimo obrazovku. Za jejich nasazení na náročném úkolu děkuji," říká generální ředitel České televize Petr Dvořák.

Z hlediska sportů patřilo vysílání jednoznačně hokeji. Zápasy českého týmu se staly nejsledovanějšími pořady Her, průměrně je vidělo více než 1,5 milionu diváků starších patnácti let. Mezi první pětku se podařilo zařadit pouze zlaté Martině Sáblíkové v závodě na pět tisíc metrů.

10 nejsledovanějších přenosů ze ZOH v Soči 2014
zdroj: ČT24

Hokejový zápas mezi Českem a Slovenskem ve vyřazovací fázi turnaje byl s 2,1 milionu diváků a zásahem téměř 4 miliony diváků vůbec nejsledovanějším přenosem celých Her, ale také nejsledovanějším pořadem v historii kanálu.

"ČT sport se v průběhu Her stal z hlediska celodenního podílu na publiku sedmkrát nejsledovanějším programem, nejvíce diváků si připsal i z hlediska týdenního podílu na publiku. Minulou středu navíc dosáhl s takřka sedmadvaceti procenty svého nejlepšího denního výsledku v historii," komentuje sledovanost Her vedoucí výzkumu programu a auditoria Renata Týmová. A dodává: "Velmi sledované byly také slavnostní ceremoniály, zahájení Her si nenechalo ujít téměř 1,5 milionu diváků, slavnostní zakončení zhlédl více než milion lidí."

Podíl ČT sport na publiku při přenosu zápasu Česko–USA
zdroj: ČT24

Celkový zásah zimních olympijských her činil na obou kanálech České televize 7 milionů 402 tisíc diváků. Při vysílání zimních olympijských her z kanadského Vancouveru to bylo 6,9 milionů diváků, letní olympijské hry v Londýně před dvěma lety zaznamenaly zásah 6, 3 milionu lidí.

Mimořádný zájem zaznamenalo také internetové vysílání. Za dobu konání olympiády činil počet přehraných živých streamů 22 milionů a 283 tisíc. "České televizi se podařilo současně odbavit streamy pro tři sta tisíc diváků, což je více než dvojnásobné množství oproti dosavadním maximům, která on-line přenosy zaznamenaly při olympijských hrách v Londýně nebo mistrovství světa v hokeji. Nejsledovanějším přenosem byl hokejový zápas mezi Českem a Lotyšskem následovaný závodem Martiny Sáblíkové na pět kilometrů a druhou jízdou obřího slalomu Ondřeje Banka," podotýká vedoucí Nových médií ČT Pavel Kohout.

V prvních dnech olympiády se přitom provoz internetových přenosů potýkal s problémy. Historicky rekordní zájem diváků vedl k dočasnému pádu webu ČT a vedení Nových médií muselo spolu s IT specialisty řešit výpadky v přenosech. I poté, co ČT streamy technicky posílila, čelila kritice některých diváků, že přenosy nejsou plynulé. V těchto případech ovšem šlo o problém poskytovatelů internetového připojení, kteří nemají pro tak ohromný tok dat dostatek kapacity. Servery využívané Českou televizí odbavovaly streamy v pořádku.

Zdroj
ČT, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články