Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Náročný superobří slalom nejlépe ukočírovala Fenningerová

Soči - Rakušanka Anna Fenningerová vyhrála superobří slalom na olympijských hrách v Soči. Třetí žena průběžného pořadí světového poháru v této disciplíně dnes za sebou nechala o 55 setin sekundy Marii Höflovou-Rieschovou z Německa. Třetí skončila další Rakušanka Nicole Hospová. Klára Křížová zajela sedmnáctý čas, Kateřina Pauláthová pětadvacátý. Závod na obtížné trati dokončilo 31 z 49 startujících.

Anna Fenningerová
zdroj: Reuters autor: Ruben Sprich

Olympijské super-G bylo záludné, obzvlášť v netypicky uzavřených obloucích v samém závěru trati měla řada lyžařek problémy. Z prvních osmi závodnic ve startovní listině do cíle dojela jen jediná a nástrahy tratě pak nezvládla také mimo jiné jedna z olympijských šampionek ve sjezdu Dominique Gisinová ze Švýcarska.

Technický závod nakonec přinesl životní úspěch čtyřiadvacetileté Fenningerová, která byla na loňském mistrovství světa bronzová v obřím slalomu. Potvrdila tak dominanci rakouských lyžařek v této disciplíně, na olympijských hrách ji vyhrály potřetí za sebou. V roce 2006 získala zlato Michaela Dorfmeisterová a před čtyřmi lety Andrea Fischbacherová. V průběhu jízdy přitom neměla pocit, že by ji takový výkon měl vynést až na olympijský trůn.

"Neměla jsem pocit, že bych šla na hranu. Nemyslela jsem si, že to bude tak dobré, když jsem jela dolů. Myslím, že horní úsek trati byl výborný, prostředek nebyl tak dobrý a dolní část byla OK," zhodnotila svůj výkon. Líbilo se jí, jak byl superobří slalom od rakouského kouče postavený. "Byla to tak obtížná trať, ale musím pochválit trenéra, který ji postavil, protože jste museli jet hodně takticky," uvedla novopečená olympijská šampionka. 

Na mezičasech na nejrychlejší časy úspěšně útočila vítězka superkombinace z těchto Her Höflová-Rieschová, i když jí u jedné z branek mohl rozptýlit příliš blízko postavený pořadatel. Na závěrečném skoku však kvůli vysoké rychlosti letěla příliš daleko a musela výrazně zpomalit, aby se vešla do branky. Nepodařilo se jí tak vyrovnat čtyři olympijská zlata Janici Kosteličové, ale alespoň rozbila rakouský dvojblok v čele závodu.

O jedenáct setin za sebe odsunula Hospovou. Ta podobně jako Höflová-Rieschová získala na Hrách v Soči už druhou medaili, byla stříbrná v superkombinaci. Až čtvrtá za ní o pouhých sedm setin sekundy skončila Švýcarka Lara Gutová, která v této sezoně vyhrála tři z pěti superobřích slalomů v rámci světového poháru. Zpomalení v závěru odsunulo na pátou pozici olympijskou šampionku ve sjezdu, všestrannou Slovinku Tinu Mazeovou. Bolavá holeň pak vůbec nepustila na start další z favoritek Tinu Weinratherovou z Lichtenštejnska, které v SP patří v super-G druhá příčka.

Křížová na vítězku ztratila 2,78 sekundy a se sedmnáctou příčkou i s přijatelným odstupem byla spokojená. "Nevěřila bych, že super-G bude mým nejlepším výsledkem na olympiádě," řekla. Druhá česká reprezentantka na startu Pauláthová byla ve srovnání s vítězkou pomalejší o 4,65 sekundy. Jejím hlavním olympijským závodem však bude úterní obří slalom, na který se navzdory únavě chystá i Křížová. "Teď je to na 95 procent. Jsem utahaná, tak tam nechávám drobný otazník, ale myslím, že mě ve startovní listině uvidíte," dodala dcera bronzové olympijské medailistky ze Sarajeva Olgy Charvátové.

Výsledky superobřího slalomu žen:

1. Fenningerová (Rak.) 1:25,52, 2. Höflová-Rieschová (Něm.) -0,55, 3. Hospová (Rak.) -0,66, 4. Gutová (Švýc.) -0,73, 5. Mazeová (Slovin.) -0,76, 6. Aufdenblattenová -1,27, 7. Suterová (obě Švýc.) -1,37, 8. Mancusová (USA) -1,52, 9. Rebensburgová (Něm.) -1,56, 10. N. Fanchiniová (It.) -1,68, ...17. Křížová -2,78, 25. Pauláthová (obě ČR) -4,65.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články