Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
MS smíšených dvojic 2024 Švédsko

Na olympiádu do Soči nepojede ani Netanjahu

Jeruzalém - Mezi státníky, kteří nepojedou na olympijské hry do Soči, nebude ani izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Podle Netanjahuova úřadu premiér o cestě do Soči neuvažoval ani předtím, než dostal pozvánku. Aktivisté dříve vyzvali politiky, aby olympiádu bojkotovali kvůli porušování lidských práv v Rusku, Rusko také čelí kritice za pronásledování menšin, protože zakazuje homosexuální projevy na veřejnosti.

OH v Soči: Olympijský stadion Fišt
zdroj: ČTK autor: Jiří Polák

Do Soči se kvůli postup Ruska proti homosexuálům nechystá mnoho politiků, mezi nimi rovněž německý prezident Joachim Gauck a francouzský prezident Francois Hollande. Nezúčastní se ani britský premiér David Cameron či americký prezident Barack Obama. Oficiálně důvody nesdělují, dlouhodobě ale kritizují stav lidských práv v zemi a pronásledování ruské opozice.

Na zimní olympiádě nebude USA reprezentovat prezident Obama ani žádný jiný čelný představitel státu. Američané vyšlou do Soči oficiální delegaci, již povedou osobnosti z řad gayů a leseb. Mezi nimi bude například tenisová legenda Billie Jean Kingová, která se jako jedna z prvních profesionálních sportovců v 80. letech veřejně přihlásila k homosexuální orientaci.

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu
zdroj: ČTK/AP autor: Abir Sultan

Netanjahu má s ruským prezidentem Vladimirem Putinem spíše dobré vztahy a z izraelských oficiálních zdrojů nevyplývá, že odmítnutí pozvání souvisí s postojem Ruska k právům homosexuálů. Informoval o tom izraelský deník Maariv.

Olympiádu v Soči už se rozhodli dříve bojkotovat umělci a aktivisté jako třeba Stephen Fry, Harvey Fierstein a Lady Gaga, kteří vyzvali další osobnosti, aby do Soči nejezdily, a to v reakci na nový ruský zákon, jenž kriminalizuje homosexuální propagandu.

Český prezident Miloš Zeman se do Soči chystá. Dosluhující premiér Jiří Rusnok se vyjádřil v tom smyslu, že sport se nemá míchat s politikou. Ale například ani švýcarský prezident Ueli Maurer nesouhlasí s tím, aby se bojkotem olympiády dávala Rusku lekce v oblasti dodržování lidských práv. Podle něj je třeba přijmout názor Ruska na homosexualitu, i když s ním člověk nemusí souhlasit. Maurer proto do Soči pojede.

Zimní olympijské hry se budou v černomořském letovisku Soči konat od 7. do 23. února. Zimní olympiáda je vnímána jako oblíbený projekt a věc osobní prestiže prezidenta Vladimira Putina, který chce za každou cenu předejít jakémukoli ohrožení jejího průběhu. Koncem srpna podepsal výnos zpřísňující bezpečnostní opatření. Začnou platit 7. ledna a potrvají do 21. března.

Hala v Soči
zdroj: ČTK
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články