Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Buly - debata expertů

Moravec: Čtyři nuly? Lepší to být nemohlo. Ze Soči má dvě medaile

Soči – Nejdříve úspěch ve stíhačce, nyní další skvělý závod, tentokrát s hromadným startem. Ondřej Moravec má po stříbru další medaili a i když chvílemi sahal po zlatu, nakonec se raduje ze třetího místa. "Lepší už to dnes být nemohlo," smál se viditelně unavený Moravec. "Se silami jsem prakticky na dně," vydýchával fenomenální úspěch českého biatlonu na olympijských hrách v Soči.

Česko má z letošních Her čtyři biatlonové medaile. Vedle Moravce byla stříbrná Gabriela Soukalová v závodu žen s hromadným startem a Jaroslav Soukup skončil třetí ve sprintu, v hromadném startu nakonec skončil na 24. místě.

"Zase čtyři nuly, což je pro mě potřetí v životě docela slušný počin. Na víc jsem dnes neměl, bylo to ohromně těžké. Spokojil jsem se s bronzem, ten jsem si hlídal," řekl Moravec. Ten byl po čtvrté střelbě nejdříve třetí za Francouzem Martinem Fourcadem a Norem Ole Einarem Björndalenem. V úvodu táhlého stoupání se však dostal do čela. Před vrcholem kopce však Svendsen zabral, Fourcada nesetřásl, ale Moravec pár metrů ztratil.

"Emil mě tam pustil vždycky před tím stoupáním, takže jsem jel dopředu. Zbytečné taktizování mi nehrálo do karet. Nechtěl jsem, aby tam přijelo víc lidí, takže jsem jel své tempo, co jsem věděl, že jsem schopen vydržet," vysvětlil Moravec, který si dojel pro bronz nikým neohrožován.

Závod se měl původně jet už v neděli, ale kvůli mlze se nemohl uskutečnit ani v pondělí a byl podruhé přeložen. Ani dnes však nebylo počasí úplně nejlepší, jezdcům závod komplikovalo husté sněžení. "I když počasí nebylo úplně ideální, zaplať pánbůh, že bylo vidět, to bylo pro nás hlavní. Na střelnici to bylo v pohodě, nebo alespoň pro mě. Na trati to ale bylo znát hodně. Bylo to hrozně pomalé, všichni jsme jeli z jedné lajny, i tempo tomu odpovídalo," uvedl devětadvacetiletý Moravec.

Ondřej Moravec v cíli závodu s hromadným startem
zdroj: ČT sport autor: Roman Vondrouš

Nejvíc mu vadilo, že byl připraven na start už v neděli. "Chodit sem pomalu dvakrát denně mě nebavilo. Čekání rozhodně nebylo standardní, takže nám to určitě nějaké síly vzalo. Byl jsem rád, že to dnes jedeme. To, co bylo dalšího, bylo pro všechny stejné, s tím už se člověk musí poprat a je to jen na něm," dodal Moravec.

Už ve středu ho čeká závod smíšených štafet, na který se bude snažit co nejvíc regenerovat. "Je to jeden den, poperu se s tím, jak nejlépe to půjde. Můžeme bojovat o medaili, ale je tu minimálně šest týmů, které budou hodně zlobit," upozornil Moravec, který by byl rád za umístění do šestého místa. "To by byl, myslím, úspěch. V biatlonu se může stát opravdu cokoliv," řekl Moravec.

Jeho manželka tipuje, že by ještě jedna medaile mohla přijít. "Snad to vyjde," doufá Veronika Moravcová. Na muže je moc pyšná. "Na tohle se skutečně hodně nadřel. Počkal si na úspěch celkem dost dlouho a fakt si to zaslouží." Oslavy dvou olympijských medailí a s celým týmem Moravec chystá, ale až na konci Her. "Tohle si určitě něco zaslouží. Takže doufám, že se tu nebudeme opíjet jen colou, ale to se nějak pořeší," smál se.

Zdroj
ČT sport, ČTK, rozhlas.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články