Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Místo velkého domu v Soči park na Letné. ČOV má skromnější zázemí než v Londýně

Soči - Čeští sportovci se v Soči budou scházet ve výrazně skromnějších podmínkách než před dvěma lety na olympiádě v Londýně. Český olympijský výbor by na čtyřikrát menší dům než v Londýně vynaložil téměř čtyřikrát více prostředků, a i z tohoto důvodu se rozhodl investovat spíše do olympijského "cirkusu" na Letné.

Otevření českého domu v Soči
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

"V Londýně jsme měli s Českým domem velký úspěch a říkali jsme si, že to musíme zopakovat. Už jsme ale byli lehce skeptičtí, jestli to půjde v Soči zorganizovat, protože v Londýně žije 50 000 Čechů a tady žádný," uvedl předseda ČOV Jiří Kejval na dnešním slavnostním otevření domu, o které se postarali prezident republiky Miloš Zeman a kardinál Dominik Duka.

Pořadatelé podle Kejvala chtěli, aby všechny výpravy měly svá centra přímo v rozlehlém hlavním olympijském parku. Problémem však byly jejich ekonomické požadavky. Za 1 500 čtverečních metrů ploch ve stanech požadovali čtyři miliony eur (asi 110 milionů korun), kdyby byla stavba dvoupatrová, vyšlo by vše na deset milionů eur. "To je rozpočet celého olympijského výboru na celý cyklus," podotkl Kejval.

V Londýně Češi zaplatili milion liber (cca 30 milionů korun) a k dispozici měli 6 000 metrů čtverečních v centru města. "A i tak jsme si to mohli dovolit jen díky pomoci a spolupráci s ministerstvem průmyslu a obchodu," vysvětlil Kejval.

Češi, stejně jako většina dalších výprav, nevyužili ani druhou nabídku organizátorů na bezplatný pronájem prostor, ke kterému by si ale museli pronajmout všechny služby. V tom případě by je to vyšlo také na čtyři miliony eur. "Proto jsme se rozhodli vytvořit koncept Letenské pláně v Praze pro lidi v Čechách a v Soči jsme vybudovali jen menší reprezentativní prostory," uvedl Kejval. Náklady na centrum u hotelu v Adleru, kde bydlí i čeští fanoušci, jsou v řádech milionů.

Český dům dnes slavnostně otevřel prezident Zeman, který je v dějišti Her od čtvrtka a zúčastnil se i pátečního slavnostního zahájení. "Uvědomuji si, že sám svojí přítomností příliš neovlivním vaše sportovní výkony, to bych se hodně přeceňoval. Ale na druhé straně dovolte, abych byl čímsi jako vaším maskotem," uvedl Zeman.

"Každé sportovní družstvo s sebou nosí maskota, který je poněkud nemotorný, kolébá se, někdy dokonce i vrávorá, jak jsme viděli v pátek na zahájení olympijských her v případě medvídka. Na druhé straně přináší možná svému mužstvu štěstí nebo si to alespoň jeho členové myslí," dodal Zeman.

Zároveň pozval všechny sportovce bez ohledu na výsledky po skončení olympiády na Pražský hrad, kde oslaví společnou účast v Soči. Kardinál Duka přítomnost prezidenta ocenil. "Zájem a přítomnost hlavy státu dodá vždy více síly a odvahy než maskot," řekl Duka, který bude v dějišti Her v neděli sloužit bohoslužbu. Pro štěstí předal zástupcům české výpravy tři medailony svatého Michaela archanděla, patrona Ruska.

Prezident se místo politického programu rozhodl dát přednost neformálním setkáním s českými olympioniky. Avizované setkání Zemana s jeho finským protějškem Saulim Niinistem bylo podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka po vzájemné dohodě obou státníků zrušeno.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články