Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Lotyši zaskočili vicemistry světa Švýcary a mohou se těšit na Kanadu

Soči - Hokejisté Lotyšska se stali překvapivými čtvrtfinalisty olympijského turnaje, když v osmifinálovém duelu porazili Švýcarsko 3:1. Lotyšsko udělalo velký krok k postupu v úvodních dvanácti minutách, kdy mu zajistili dvoubrankový náskok Oskars Bartulis a Lauris Darzinš. Vicemistři světa sice snížili gólem Martina Plüsse, poslední slovo měl však při power play opět Darzinš a zajistil svému týmu historicky nejlepší umístění na OH. Vítěze ve středu čeká obhájce zlata Kanada, pro Švýcary turnaj končí.

Souboj před švýcarskou brankou v osmifinálovém duelu s Lotyši
zdroj: REUTERS autor: Mark Blinch

V lotyšské brance dostal důvěru Masalskis a záhy musel čelit početní výhodě favorizovaných Švýcarů. Dokázal si ale poradit i se střelou Streita od modré čáry, nedlouho po jejím skončení pak Ambühl v dobré šanci netrefil puk.
 
Místo toho se gólově blýsklo na druhé straně, když Bartulis zkusil štěstí od modré čáry, kotouč se otřel o bránícího Segera a Hiller neměl šanci zareagovat. V 11. minutě navíc oslabil svůj celek Trachsler, puk do dobré pozice dostal Darzinš, a přestože nebyl v ideálním střeleckém úhlu, dostal ho o Hillerovo rameno za brankovou čáru. Záhy mohl snížit Wick, ovšem Masalskis byl proti.

"Nemyslím, že jsme odehráli špatný zápas, dokonce si myslím, že jsme hráli opravdu dobře. V první třetině ale bylo Lotyšsko výborné. Jejich plánem bylo hrát hlavně na obranu, a když se dostali do vedení, měli to ve svých rukách," zhodnotil duel švýcarský útočník Plüss.
 
Švýcaři vlétli do druhé části plni odhodlání se dostat co nejdříve na dostřel, naráželi ale na pozorného Masalskise. Tlak vyslanců země helvétského kříže však přetrvával a lotyšský kouč Nolan dokonce raději v 26. minutě sáhl k oddechovému času, aby svým svěřencům dopřál chvilku klidu.

V 29. minutě měl šanci přidat třetí gól Mikelis Redlihs, při dorážce mohl navýšit vedení Lotyšů i Keninš ani Hiller se však nenechal zahanbit. V 36. minutě už se Švýcaři dočkali, když Masalskisovu neprůstřelnost ukončil ranou bez přípravy z mezikruží Plüss.
 
Na úvod třetího dějství se nepodařilo vrátit na stranu Lotyšů dvoubrankový náskok Cipulisovi s Keninšem, na druhé straně kluziště se vyznamenal Masalskis proti Bieberově bekhendu. V 57. minutě sahal po vyrovnání Romy a krátce poté Suri, ale když v závěru zamířil Hiller na střídačku, potvrdil postup svou druhou trefou v utkání Darzinš.

"Byla to dlouhá a náročná cesta, ale semknuli jsme se, probojovali se tím jako tým a vyšli z toho jako vítězové. Jsme moc rádi za to, jak jsme dnes zápas odehráli. A co znamená tahle výhra pro hokej v Lotyšsku? To se musíte zeptat někoho, kdo není tak rozrušený jako já," prohlásil kapitán vítězů Sandis Ozolinš.

Švýcarsko - Lotyšsko 1:3 (0:2, 1:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 36. Plüss (Suri) - 9. Bartulis (Daugavinš, Girgensons), 12. Darzinš (M. Redlihs), 59. Darzinš (Pavlovs, Masalskis). Rozhodčí: Leggo (USA), Rönn (Fin.) - Kovachik (Kan.), Schrader (Něm.). Vyloučení: 2:1. Využití: 0:1. Diváci: 7912.

Švýcarsko: Hiller - Streit, Diaz, Vauclair, Seger, Josi, Weber - Moser, M. Plüss, Niederreiter - Brunner, Ambühl, Wick - Bodenmann, Cunti, Romy - Bieber, Trachsler, Suri - Gardner. Trenér: Sean Simpson.

Lotyšsko: Masalskis - Bartulis, Kulda, Rekis, Ozolinš, Sotnieks, Pujacs, K. Redlihs, od 21. navíc Freibergs - Karsums, Girgensons, Daugavinš - M. Redlihs, Sprukts, Darzinš - Cipulis, Pavlovs, Keninš - Jass, Vasiljevs, Indrašis. Trenér: Ted Nolan.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články